Schouderklachten. Wat nu?
Slijmbeursontsteking, peesontsteking, overbelasting, uitstraling. Er zijn nogal wat zaken die pijn kunnen veroorzaken rondom de schouder. Dit is een tamelijk gek gewricht. Het heeft een enorme bewegingsruimte, maar moet daardoor ook stevig ingepakt zitten met kapsel en spieren, zodat de arm niet uit de kom valt. Hiervoor is een nauw evenwicht nodig in de werking van alle verschillende spieren rondom dit gewricht.
Meer dan vijftien spieren
Eén van de vragen op de opleiding tijdens een examen was ooit; welke spieren hechten er allemaal aan op het schouderblad? Daar was je dus even mee bezig, want het waren er meer dan vijftien. Aan al deze spieren kan je dus pijn hebben. Pijn aan de schouder door een gekke beweging of een overbelasting is niet zo erg. Even rusten en het gaat weer over. Maar wat nou als de pijn blijft na de periode van rust? Waarom herstelt het niet?
Te kleine blouse
Als een blessure niet herstelt, betekent dat bijna altijd dat het herstel tegengehouden wordt doordat de oorzaak niet weg is. De schouder beweegt niet goed, of er zijn invloeden uit andere delen van het lichaam die aan de schouder trekken of zorgen dat de spieren geïrriteerd raken. Eén van deze invloeden kan het buikvlies zijn.
Verklevingen van het buikvlies kan door omstandigheden de beweeglijkheid van de schouder beïnvloeden. Als het buikvlies gespannen is, werkt dit als een te kleine blouse die aan de onderkant vastgehouden wordt. Probeer dan maar eens je arm op te tillen… Inderdaad, dat gaat best lastig!
Klachten
Na een ontsteking, operatie, ziekte of voedselvergiftiging kan het buikvlies verkort raken. In eerste instantie gebeurt er nog niets met de schouder. Een schouder bestaat namelijk uit meerdere gewrichten, waardoor je heel wat kan compenseren als een van de gewrichten vast loopt. Maar op de lange termijn kan dit zeker zorgen voor klachten. Als de schouder voor een langere tijd minder goed beweegt doordat hij vastgehouden wordt, raken de schouderspieren op den duur ook verkort en gespannen.
Nek
Naast de invloed vanuit de buik kunnen schouderspieren ook nog overprikkeld raken door een blokkade in de nek. Deze spieren worden namelijk aangestuurd door de zenuwen die uit het lagere gedeelte van de nek komen.
Onderzoek met de handen
Vanuit de osteopathie kan je dus op een breder niveau klachten diagnosticeren. Niet alleen de schouder zelf wordt grondig bekeken maar ook de invloeden vanuit de buik. Bij laatstgenoemde wordt door middel van onderzoek met de handen gekeken waar het knelpunt zit. Als deze blokkade goed wordt losgemaakt, verdwijnt de zogenaamde knoop uit de blouse (het buikvlies) en wordt er dus niet meer vanuit de buik aan de schouder getrokken.
Loopt u al een tijd met pijn rondom de schouder die maar niet over wil gaan? Neem dan eens contact op met een osteopaat. Door eens met een andere blik naar uw schouder te kijken, kan de osteopaat u van de klacht afhelpen.
Monique Hennipman
Bio:
Monique hoort tot de vaste groep bloggers. Ze heeft de fulltime opleiding osteopathie succesvol afgerond aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te Gent welke ze direct na haar fysiotherapie-opleiding is gestart. Na het afronden van de opleiding osteopathie is Monique een half jaar in zuidoost Azie geweest waar zij 3 maanden werkzaam is geweest als vrijwilligster in een weeshuis voor gehandicapte kinderen.
Monique werkt in haar praktijk te Hilversum. Daarnaast is Monique twee dagen werkzaam bij La- Esencia in Tiel.