LEDEN LOGIN
Rug- en nekklachten
Buikklachten
Migraine en Hoofdpijn
Klachten bij baby's
Zwangerschap
Overig
Buikklachten

Osteopathie bij endometriose

Gepubliceerd op 21-09-2022

Endometriose is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder nestelt.

In Nederland heeft naar schatting tien procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd endometriose; dat zijn naar schatting 400.000 vrouwen. De ziekte blijkt zelfs 12 jaar voordat de eerste symptomen zich voordoen al in het lichaam aanwezig te zijn. Dat zou verklaren waarom veel vrouwen met bekkenpijn bij de osteopaat naar binnen stappen.

Minder pijn

Heeft osteopathie zin bij endometriose? De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Osteopathie besteedde daar net aandacht aan in haar laatste nieuwsbrief. De SWOO redactie keek daarbij naar onderzoeken die de toets der wetenschap kunnen doorstaan: dat zijn onderzoeken waarbij de behandelde groep wordt vergeleken met een controlegroep die geen behandeling heeft gekregen. Er werd een vermindering van pijn gevonden en een verbetering van kwaliteit van leven. Wel blijkt dat maar kleine aantallen proefpersonen meededen met de onderzoeken.

Het laatste onderzoek is zelfs zeer recent (Koop, 2022). 14 van 27 vrouwen kreeg 4 osteopathische behandelingen. Dat kregen ze om de 3 weken. De controlegroep van 13 vrouwen kreeg geen behandeling. Ook dat onderzoek vond een verschil, en dan met name in de pijnbeleving.

 

Foto: Pexels/Polina Zimmerman

Gerelateerde artikelen

Buikklachten

Osteopathie bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Gepubliceerd op 06-11-2023

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende en vaak onbegrepen klacht. Osteopathie verlicht de symptomen.

Lees verder

Buikklachten

Bekkenpijn verdient (je) aandacht

Gepubliceerd op 20-02-2023

Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht met diverse oorzaken. Blijf er niet mee rondlopen.

Lees verder

Buikklachten

Spastische darm tot rust brengen

Gepubliceerd op 15-12-2022

Heb je veel last van buikpijn, obstipatie en diarree? Als uit darmonderzoek blijkt dat daar geen oorzaak voor is, dan wordt al snel...

Lees verder

Buikklachten

Osteopathie bij endometriose

Gepubliceerd op 21-09-2022

Endometriose is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder nestelt.

Lees verder

Buikklachten

Pijnlijke menstruatie?

Gepubliceerd op 19-07-2022

Als er veel spanning staat op het bindweefsel in je onderbuik, kan dat zorgen voor extra pijn tijdens de menstruatie.

Lees verder

Buikklachten

Rugklachten door buikproblemen

Gepubliceerd op 26-04-2022

Heb je last van rugpijn? Rugklachten kunnen ook veroorzaakt worden door je organen in je buik.

Lees verder

Buikklachten

Ontlasting, soms een last

Gepubliceerd op 20-07-2020

Voor veel mensen is gemakkelijk ontlasten niet vanzelfsprekend. Gelukkig kan de osteopaat je hierbij helpen.

Lees verder

Buikklachten

Best belangrijk die bekkenbodem

Gepubliceerd op 29-06-2020

In de bodem van je bekken ligt je…. bekkenbodem. Dit is een complexe, plaatvormige spier die door aan te spannen steun verschaft...

Lees verder

Buikklachten

Verzakking

Gepubliceerd op 08-05-2020

Een verzakking van blaas of baarmoeder komt nogal eens voor. Een osteopaat kan hier misschien iets voor je betekenen.

Lees verder

Osteopaat zoeken

 

Top 3 meest gelezen

Osteopathie bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom...

Bekkenpijn verdient (je) aandacht

Bekkenpijn is een veelvoorkomende...

Spastische darm tot rust brengen

Heb je veel last van buikpijn,...

Bekijk hier het magazine 'De Osteopaat'