Wat te doen bij slaapapneu
Gepubliceerd op 23-08-2022Zo’n vijf procent van alle Nederlanders lijdt aan slaapapneu. In hun slaap ontstaat er een pauze in hun ademhaling van tien seconde of langer, soms zelfs vele malen per nacht.
Zo’n vijf procent van alle Nederlanders lijdt aan slaapapneu. In hun slaap ontstaat er een pauze in hun ademhaling van tien seconde of langer, soms zelfs vele malen per nacht.
Vaak merkt de slaper er in eerste instantie weinig van. Hij of zij schrikt tijdens de ademstop even wakker, maar slaapt meteen weer door en heeft er de volgende dag geen herinnering aan.
Wat gebeurt er? Als we slapen, verslappen alle spieren, en dat geldt ook voor de tongspier. De slappere tong zakt weg in de keelholte, waardoor de luchtpijp vernauwd wordt. Soms kan de tong zo ver wegzakken dat de luchtpijp even compleet wordt afgesloten en de ademhaling stilvalt.
De klachten die optreden op korte termijn variëren van ernstige vermoeidheid en ochtendhoofdpijn tot concentratieproblemen. In veel gevallen zal een slaapmasker worden geadviseerd. Dan wordt er via een slang onder hoge druk lucht in de neus en de keel geblazen. Niet fijn inderdaad, maar de gevolgen van slaapapneu kunnen dan ook levensbedreigend zijn.
Omdat apneu, stressklachten en slaapproblemen sterk met elkaar samenhangen, kunnen therapieën die stress verminderen en de adem helpen reguleren, nuttig zijn. Een osteopaat kan werken aan de integratie van de verschillende systemen die een rol spelen bij apneu: de longfunctie, de keelspanning en het middenrif.
Foto: Pexels/Pixabay. Dit is een samenvatting van een artikel dat eerder in het blad De Osteopaat is verschenen.