Tandenknarsen: meer dan een gebitsprobleem
Gepubliceerd op 10-09-2023Tandenknarsen lijkt een probleem voor de tandarts. Om de oorzaak aan te pakken, is er vaak meer nodig.
Tandenknarsen lijkt een probleem voor de tandarts. Om de oorzaak aan te pakken, is er vaak meer nodig.
Tandenknarsen (bruxisme) doe je meestal onbewust tijdens je slaap. Vervelend voor je partner, maar vooral voor jouzelf. Door het knarsen slijt het glazuur van je tanden en ontstaan gebitsproblemen. Ook kan het steunweefsel rond je tanden verzwakken waardoor je tanden losser komen te liggen.
Meestal ziet de tandarts al snel dat je ‘s nachts met je tanden knarst. Hij of zij zal je dan waarschijnlijk een opbeetplaatje (een splint) aanbevelen. Dat wordt op maat gemaakt en draag je ‘s nachts om je tanden te beschermen.
Maar daarmee ben je helaas nog niet van de oorzaak verlost. Die zit vaak in je kaak, die klem je op elkaar waardoor de oppervlaktes van je tanden elkaar raken. Dat kan behalve voor je gebit, ook nog heel wat andere klachten veroorzaken, zoals slaapgebrek, kaakpijn, hoofdpijn, spierpijn en nek- en schouderklachten.
Kan de osteopaat je daarbij helpen? Een osteopaat zal de oorzaak van het kakenklemmen op verschillende manieren proberen te achterhalen. Spanningen en stress zijn vaak redenen waarom we onze kaakspieren onbewust aanspannen. Die spanning kan lokaal worden aangepakt met manuele technieken, maar ook via een behandeling van het zenuwstelsel.
Ook je ademhaling en de stand van je mond, tong en nek kunnen aan bod komen bij een osteopathische behandeling van tandenknarsen. Misschien is het voor jou ook belangrijk om te achterhalen waardoor je last hebt van langdurige stress. In dat geval zal de osteopaat je natuurlijk doorverwijzen naar een (psycho)therapeut.
Foto: Pexels/Shvets