LEDEN LOGIN
Rug- en nekklachten
Buikklachten
Migraine en Hoofdpijn
Klachten bij baby's
Zwangerschap
Overig
Overig

hardlopen zonder blessures

Een aantal jaren heb ik niet gesport, maar opeens besloot ik de stoute schoenen weer aan te trekken. Ze zaten nog heerlijk en ik kon dan ook fijn de 5 kilometer van de IJsselloop in Deventer hardlopen. Op dezelfde dag dat de drukbezochte marathon van Rotterdam werd georganiseerd, waren dus ook in Deventer duizenden enthousiaste lopers (jong en oud) onderweg. Tijdens zo’n evenement ook de nodige blessures. Ik zag de EHBO-hulpdiensten een aantal keren aan het werk bij mensen met acute enkelklachten na een verzwikking. Tijdens het lopen dacht ik: wat kan osteopathie hiervoor betekenen?

Aan het einde van de 5 km. had ik het antwoord op deze vraag gevonden. Voor mij begint het behandelen van de blessure bij preventie, het voorkomen van klachten. Daarbij kijk ik naar de mens en zijn omgeving. In het geval van een enkelverzwikking vraag ik naar de omgevingsfactoren en de ontstaansgeschiedenis, bekijk ik de schoenen en observeer en onderzoek ik  de anatomie en fysiologie van de enkel en zijn omgeving. Hoe bewegen de afzonderlijke botstukken van de voet, de enkel, de knie, de heup, het bekken en de onderrug? Hoe is de functie van de rest van het lichaam? Staat de verminderde beweeglijkheid ergens in relatie met de stabiliteit van de enkel?  

Acute enkelklachten

Door een goede functie kunnen spieren op tijd reageren als er tijdens het hardlopen een oneffen terrein aanwezig is of als iemand geduwd wordt.  Mocht er toch onverhoopt een enkelverzwikking optreden, dan is het zaak om de impact van de verzwikking te verminderen. Wat ik in de praktijk regelmatig tegenkom, is dat mensen na een acute enkelverzwikking klachten houden. Ze kunnen de voet niet meer goed bewegen, deze mist soepelheid.  Mijns inziens gebeurt dat, omdat de enkel na een verzwikking vaak alleen maar ingetapet wordt. Daarbij wordt de belangrijke positie en functie van onder andere het sprongbeen (een botstuk van de voet dat in verbinding staat met het onderbeen) en zijn omgeving niet onderzocht. Een osteopaat kan deze functie en positie bij acute en chronische enkelklachten goed onderzoeken en behandelen. Hierdoor kan  er een voorspoedig herstel optreden met een optimale preventie tot gevolg.

Waar je tijdens het hardlopen mee bezig kunt zijn….. Dat is het leuke van buitensporten; er waait een frisse wind door je hoofd, waardoor er weer nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Ik heb me alweer ingeschreven voor een volgende loop!

Erik Elferink

Bio:
Erik Elferink (1972) is sinds 2004 osteopaat D.O. en woont en werkt in Deventer. De afgelopen jaren heeft Erik tijdens de verschillende bij- en nascholingen vooral geobserveerd, geluisterd en geleerd. Vanaf december 2016 wil hij via blogs voor de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) zijn verkregen inzicht van osteopathie en gezondheid  met u delen. Dit doet hij door het vak osteopathie met haar enorme mogelijkheden, haar rijke geschiedenis en de natuurlijke benadering van gezondheid en ziekte op een eigen“wijze” manier onder woorden te brengen. Veel leesplezier! Meer informatie vindt u op zijn website

 

Delen

Gerelateerde artikelen

Overig

Wat zeggen onze organen over ons?

Spreekwoorden en gezegdes herbergen soms eeuwenoude wijsheden. Wat wordt er bedoeld met het Engelse gezegde do you have the guts?

Lees verder

Overig

Belang van buikademhaling

Bij stress verplaatst de ademhaling van een buik naar een borstademhaling en dat heeft best wel wat gevolgen.

Lees verder

Overig

De osteopaat voor mensen die nooit iets mankeren…

Gezond zijn en gezond blijven, iedereen probeert er op zijn/haar manier aan te werken. Bewust eten en voldoende bewegen zijn bekende...

Lees verder

Osteopaat zoeken

 

Top 3 meest gelezen

Wat zeggen onze organen over ons?

Spreekwoorden en gezegdes...

Belang van buikademhaling

Bij stress verplaatst de ademhaling...

De osteopaat voor mensen die nooit iets mankeren…

Gezond zijn en gezond blijven,...

Columns

hardlopen zonder blessures

Een aantal jaren heb ik niet...

Bekijk hier het magazine 'De Osteopaat'

Lees meer

Coronavirus en osteopathie

De osteopathiepraktijken zijn open
 

Sinds begin maart zijn de praktijken voor osteopathie weer open en kunt u bij ons terecht. Het is van belang dat u geen symptomen *) vertoont van Covid-19. Uw osteopaat zal u hierover vragen stellen. Verder gelden overal de bekende hygiënevoorschriften zoals handen wassen en gebruik van een mondkapje.

 

*) Deze symptomen komen vaak voor bij een besmetting met het coronavirus:

Voor vragen kunt u contact opnemen met uw osteopaat of met het secretariaat van de NVO.

Congres Somato-psychische osteopathie: osteopathie en stress.

Klik hier om je aan te melden voor het congres op 12 november!

Coronavirus en osteopathie Congres Somato-psychische osteopathie: osteopathie en stress.