Herstellen van long-COVID
Gepubliceerd op 01-02-2022Heb je (long-)COVID gehad en merk je dat je benauwd blijft? Je bent niet de enige, maar gelukkig is er iets aan te doen.
Heb je (long-)COVID gehad en merk je dat je benauwd blijft? Je bent niet de enige, maar gelukkig is er iets aan te doen.
Osteopaat Leroy Scheffer: ‘Het herstelvermogen van het lichaam ligt bij volwassenen veel lager dan bij baby’s. Ons lichaam is al de hele dag bezig om te compenseren voor kleine klachten waar we ons amper bewust van zijn, stress, slaaptekort. Al die dingen verminderen ons herstellend vermogen.’
Ook nadat je lijf het virus heeft aangepakt en je helemaal weer virusvrij bent, blijft er nog een ontstekingsreactie achter in je longen. Zenuwweefsel is beschadigd geraakt, en het vraagt tijd om daarvan te herstellen. Dat merk je als je weer wilt gaan sporten. Je blijft kortademig, raakt snel benauwd. Veel mensen ervaren ook spanning op het middenrif: een grote spier die het borstgebied (waar onder andere de longen en het hart liggen) scheidt van de buikholte (waar de nieren, lever en andere organen liggen). Doorademen naar de buik wordt moeilijker. Het gevolg is vermoeidheid.
Osteopaten hebben allerlei manuele technieken in huis, zoals druktechnieken, waarmee ze het ademhalingssysteem weer op orde brengen. Leroy Scheffer: ‘Soms is iemand zo vermoeid geraakt, dat we ons eerst concentreren op de buikregio. De lever en de alvleesklier zijn belangrijk bij de energiehuishouding. We verbeteren de doorbloeding rondom lever en alvleesklier, en maken de tissue los – de fascia – zodat je organen weer de ruimte krijgen.’
Als je longen ontstoken zijn geweest, dan kost het tijd om te herstellen, waarschuwt Scheffer. Dus bouw niet tegen heug en meug op, maar luister naar je lichaam.