Leven met pijn
Gepubliceerd op 31-05-2022Eén op de vijf volwassenen in Europa ervaart chronische pijn. Ook twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met pijn. Hoe zit dat?
Eén op de vijf volwassenen in Europa ervaart chronische pijn. Ook twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met pijn. Hoe zit dat?
De ernst van pijn wordt gemeten met een VAS-vragenlijst en een derde van de Europeanen scoren daarop zelfs een 8 of hoger. Zij kampen dagelijks met hevige pijn.
Tijdens de acute fase is pijn functioneel en beschermend. Als die hevig is en de pijnsignalen niet afnemen, kan dit leiden tot centrale sensitisatie. Een ‘normaal’ niet pijnlijke prikkel wordt dan als pijnlijk ervaren en een pijnprikkel wordt pijnlijker waargenomen dan hij in feite is. Het lichaam kan dan over beschermend reageren.
Osteopaten zien mensen met zowel acute als chronische pijn. Elke herstelfase vraagt om een specifieke aanpak. Zo staat in het begin weefselherstel op de voorgrond. In de chronische fase is het vooral van belang om de symptomen te verlichten. Het lichaam moet leren adequaat omgaan met de nieuwe situatie. Bij chronische pijn spelen lichamelijke, psychische en sociale factoren mee. Als de pijn niet tijdig afneemt en je lichaam zich niet aanpast, dan kan dat leiden tot chronische pijn. Blijf dus niet te lang rondlopen met klachten.
Kamp je met pijn? Je leest meer over hoe dat werkt in dit artikel in The New Yorker.
Foto: Pixabay/Pexels