Belang van buikademhaling
Gepubliceerd op 20-07-2020Bij stress verplaatst de ademhaling van een buik naar een borstademhaling en dat heeft best wel wat gevolgen.
Bij stress verplaatst de ademhaling van een buik naar een borstademhaling en dat heeft best wel wat gevolgen.
Een middenrif dat op en neer beweegt, zet niet alleen de longen in beweging maar ook de buikorganen. Lever, dikke en dunne darm worden afwisselend heen en weer bewogen, zelfs tot diep onderin je buik. Niet voor niets dus dat men dit een buikademhaling noemt. Stress zorgt ervoor dat de ademhaling hoger gaat plaatsvinden; het lichaam maakt zich klaar voor actie en ‘tankt’ zo extra zuurstof. Duurt dat kort, een minuut of een paar uur, dan heeft geen of nauwelijks nadelige gevolgen. Wanneer het lang duurt (of heeft geduurd) dan wordt het steeds moeilijker om terug te keren naar die normale, rustgevende buikademhaling.
Hoge ademhaling
Een ‘hoge’ ademhaling onderhoudt eigenlijk de stressreacties; verhoogde spierspanning in het hele lichaam, verhoogde hartslag, etc. en kan de oorzaak zijn voor lichamelijke klachten. Bekende stressgerelateerde klachten zijn rug-, nek-, hoofdpijn, hyperventilatie en buikklachten zoals verstopping en opgeblazen gevoel. De osteopaat kan je helpen het middenrif weer te ontspannen, zodat je meer vanuit je buik ademt. Een goede buikademhaling werkt ontspannend voor lichaam en geest. Met behulp van gerichte ademhalingsoefeningen en enkele osteopathische sessies kun je zo een negatieve spiraal doorbreken.