Als vrouw heb je de wonderbaarlijke gave om baby's te baren. Rond de organen en systemen die dit mogelijk maken kunnen echter ook klachten voorkomen: menstruatie, rondom de vruchtbaarheid, bekkenklachten tijdens de zwangerschap en de overgang. Met behulp van het volgende voorbeeld over menstruatie laat ik je zien hoe ik als osteopaat bij deze klachten kan helpen. Daarvoor neem ik je graag mee, naar hoe ik kijk naar een klacht. Als osteopaat vraag ik me af, wat eigenlijk maakt dat een cyclus ontregeld raakt. Met gevolgen als pijn, misselijkheid en abnormale bloedingen. Je bent al naar een arts en gynaecoloog geweest en die heeft niets afwijkends kunnen vinden. Maar je voelt zelf dat je klachten niet normaal zijn.
Trompettrechter
De bijzondere vrouwelijke organen 'wonen' in het kleine bekken. De organen van buik en bekken steunen elkaar op een goed werkende bekkenbodem. De baarmoeder ligt tussen de blaas en de endeldarm en zweeft iets boven de bekkenbodem. Aan de bovenkant vertrekken rechts en links de eileiders en vormen een boog naar binnen. Aan hun einde bevinden zich de eierstokken. Het uiteinde van de eileider opent zich naar de eierstok als een trompettrechter. Hij wil de eicel na de eisprong opvangen zodat het zijn reis door de eileider naar de baarmoeder kan starten.
Doorstroming
De eierstokken zijn kleine, maar uiterst productieve fabrieken die met hun hormonen de vrouwelijke maandelijkse cyclus regelen. Een leuk beeld. Maar bedenk dat het over levend weefsel gaat, bestaand uit cellen die gevoed en gesteund moeten worden door het bindweefsel. Architectonisch gezien, stabiliseert het bindweefsel al onze lichaamsprocessen. Spanning in het bindweefsel vermindert het voedings- en steunvermogen. Daardoor remt de doorstroming van weefselvloeistof, aanvoer van voedingsstoffen en vermindert afvoer van afvalstoffen. Het eierstokweefsel leeft dan in een suboptimale omgeving, waarin het moeite heeft om te functioneren of te overleven. Onder die druk gaat het teveel of te weinig hormonen produceren.
Harde val op stuitje
Een harde val op het stuitje in de kindertijd bijvoorbeeld kan de onderlinge verhoudingen tussen bekkenbodem en de organen van het kleine bekken op spanning hebben gezet. Dit kan jaren voortbestaan en pas later menstruatieklachten veroorzaken. Ook littekens van buikoperaties zoals een blindedarmontsteking kunnen de stabiliteit in het kleine bekken beperken. Maar we kunnen nog verder kijken. De beweging van het middenrif tijdens de ademhaling wordt via het buikvlies doorgegeven en komt aan bij de bekkenbodem. Andersom: bij spanning op het middenrif vermindert ook de beweging van de bekkenbodem. En natuurlijk hebben we nog onze geest. Door stress ontstaat spanning en die vinden we ook terug in het lichaam, in schouders en nek, benen of de onderbuik.
Verbetering van beweeglijkheid
Als osteopaat heb ik vele mogelijkheden om je te helpen de spanning in bekken en bekkenbodem te verminderen. Hier horen behandeling van het stuitje of het littekenweefsel bij of de mobilisatie van het middenrif. De spanning in de bekkenbodem zal daardoor afnemen wat een positieve invloed op de organen van buik en bekken kan hebben. Hiermee biedt osteopathie een alternatief voor reguliere behandeling bij je onderbuik klachten. Mijn therapie is gericht op de verbetering van de beweeglijkheid en doorstroming van het bindweefsel. Dit maakt herstel van vele lichamelijke functies mogelijk. Je klachten worden minder.
Je kunt weer lekker aan de vensterbank hangen om van de volle maan te genieten.
Michael Pallat
Bio Michael Pallat
Michael Pallat komt uit Berlijn en woont met zijn vrouw en dochtertje in Amsterdam. Hij werkt daar als zelfstandig osteopaat bij het Centrum Integrale Geneeskunde. In zijn behandelingen gebruikt hij zijn ervaringen als yoga docent en zijn passie voor het diepe bindweefselwerk en laat hij zijn cliënten zien hoe ze zelf voor hun gezondheid en bewegelijkheid kunnen zorgen.