LEDEN LOGIN

December feestmaand

Publicatiedatum: 21-12-2016

Dat stil zitten en eten kan toch niet goed zijn, hoor ik vaak. Ik draai het echter om. Naast bewegen, is stil zitten en eten heel gezond! 

 

December feestmaand: ook voor het lichaam 

De maand december betekent voor mij meer ruimte en tijd voor bezinning, het ophalen van herinneringen van het afgelopen jaar en samen zijn met familie en vrienden. Ik stel me wel eens de volgende vragen: kan een feestmaand ook een gezonde maand betekenen? Hoe kan deze quality-time samengebracht worden met osteopathie en met gezondheid?

 

Dat stil zitten en eten kan toch niet goed zijn, hoor ik vaak. Ik draai het echter om. Naast bewegen, is stil zitten en eten heel gezond!  De laatste jaren heb ik rond de jaarwisseling menig top-3 van het afgelopen jaar met mijn vrouw en met vrienden gedeeld. Een top-3 van de mooiste muziek, het mooiste boek en ook van de mooiste momenten van dat jaar.
In een aangename sfeer, met een hapje en een drankje, hebben we ruimte en tijd gemaakt voor zaken die waardevol zijn geweest. Door zo’n top-3 kan ik mijn gedachten organiseren. En wel zo, dat er weer goede voornemens en inspirerende ideeën voor een volgend jaar ontstaan. Dat is goed voor de gezondheid van lichaam en geest én dus iets wat perfect aansluit bij één van de basisprincipes van de osteopathie, nl. het uitgaan van de mens als biologische eenheid.

 

Prikkeling

De decembermaand is voor mij ook een maand, waarin onze sensibele orgaansystemen (zien, horen, ruiken proeven, en voelen) op een bijzondere manier worden geprikkeld. Er is veel moois te zien en te horen: ijs op de daken, kerstsfeer binnen en buiten en de Top 2000 op radio 2. 
Ik geniet rond de kerstdagen ook extra van het eten. In deze periode hebben we even geen haast en kunnen we optimaal gebruik maken van de kwaliteiten, die we als mens bezitten: ruiken, proeven en kauwen. Het ruiken kan ons helpen om bedorven voedsel te herkennen, heel handig om niet ziek te worden. Door te ruiken, te proeven en goed te kauwen wordt ons spijsverteringsproces voorbereid en ontlast. Op deze manier aandacht geven aan het eten lijkt me een zeer gezonde manier van stil zitten.
 

Osteopathie

Stel echter dat het kauwen een probleem vormt bij het eten of dat je buikklachten hebt, dan kan een osteopaat hier misschien bij helpen. Om te kauwen is een goede beweeglijkheid van de kaak nodig. Een osteopaat kan de beweeglijkheid van het kaakgewricht onderzoeken en zo nodig behandelen. Hierdoor ontstaat er een betere functie en gaan kauwen en spijsvertering weer makkelijker.

 

Wandeling

Om misverstanden te voorkomen: dit is geen pleidooi om alléén te blijven zitten tijdens de komende feestdagen. De decembermaand is bij uitstek geschikt om een heerlijk wandeling in de buitenlucht te maken, die de kou en de frisheid laat voelen en ons lichaam weer in beweging brengt.
 
Zo kunnen stilzitten en bewegen beide zorgen voor een feestmaand voor uw lichaam.

Erik Elferink D.O.-MRO

 

Bio:
Erik Elferink (1972) is sinds 2004 osteopaat D.O. en woont en werkt in Deventer. De afgelopen jaren heeft Erik tijdens de verschillende bij- en nascholingen vooral geobserveerd, geluisterd en geleerd. Vanaf december 2016 wil hij via blogs voor de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) zijn verkregen inzicht van osteopathie en gezondheid  met u delen. Dit doet hij door het vak osteopathie met haar enorme mogelijkheden, haar rijke geschiedenis en de natuurlijke benadering van gezondheid en ziekte op een eigen“wijze” manier onder woorden te brengen. Veel leesplezier! Meer informatie vindt u op zijn website
www.osteopathie-elferink.nl
Reacties op info@osteopathie-elferink.nl

Overige berichten

Last van tintelingen in de duim?
Als je poept, poep dan goed…
Hardlopers sneller op de been na osteopathie
Moeilijkheden rondom menstruatie
Vrouwenklacht: in je broek doen van het lachen
Stress op het werk, hoe pak ik dat aan…
Klachten bij jonge kinderen
"Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?"
Onvoldoende begrepen klachten
Vind uw osteopaat