LEDEN LOGIN
Publicatiedatum: 21-01-2021

Motie aangenomen: patiënten osteopaten moeten zo spoedig mogelijk worden geholpen

Oproep aan VWS: handel snel, klachten kunnen echt niet langer wachten [pdf]

Utrecht, 21 januari 2021 – Gistermiddag nam een meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan, een oplossing te vinden voor patiënten met ingrijpende fysieke klachten, die nu niet terecht kunnen bij hun osteopaat. De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) is blij met deze belangrijke stap. Tegelijkertijd zwelt de stroom van noodkreten met de dag aan, van osteopathiepatiënten die nog steeds niet mogen worden geholpen. NVO-voorzitter Mendel Blokland roept daarom het Ministerie van VWS op snel de volgende stap te zetten: “De urgentie bij een deel van onze patiënten is ontzettend groot. Elke dag uitstel is er een teveel. De bal ligt nu bij VWS. Wij willen echt zo spoedig mogelijk met het ministerie om tafel.”

 

In deze motie, ingediend door D66 en CDA, verzoekt de Tweede Kamer de regering op korte termijn, in samenspraak met huisartsen en fysiotherapeuten, om tot een oplossing te komen voor osteopathiepatiënten. Sinds de lockdown in december moesten osteopaten hun deuren sluiten en kunnen sindsdien niet meer aan het werk. “Vanaf dat moment konden patiënten, juist die met chronische of acute klachten, nergens meer heen,” aldus Blokland.  Natuurlijk is hij verheugd dat ook de Tweede Kamer nu de noodzaak ziet om voor deze specifieke groep zo spoedig mogelijk een oplossing te vinden. Maar Blokland hoopt tegelijkertijd dat die noodzaak bij VWS snel wordt omgezet in daden. “Wij willen heel graag aanschuiven, om vanuit ons eigen specialisme te praten over onze patiënten. Wij hebben maar één doel en dat is tot een oplossing te komen, die past binnen de beperkingen van deze tijd. Laten we echter nu wel doorpakken. Dit gesprek moet écht op zo kort mogelijke termijn plaatsvinden.”

 

Nationale petitie bijna dertigduizend keer ondertekend

De schrijnende vraag bij patiënten om hulp is ook zichtbaar in een nationale petitie, die pleit voor het heropenen van de osteopathiepraktijken. Deze is nu door bijna dertigduizend mensen ondertekend. De onvrede over de willekeur van het verbod wordt verder vergroot, omdat medische beroepsgroepen, waaronder soortgelijke zoals fysiotherapeuten, nog wèl patiëntenzorg verlenen. In Frankrijk, Spanje, in vrijwel elk Europees land, zelfs in Groot-Brittannië waar het Corona-virus het hardst toeslaat, kunnen osteopaten gewoon hun praktijk openhouden. Osteopaten zijn allen in het bezit van een medische vooropleiding en hebben daaraan nog een extra paar jaar studie toegevoegd. Osteopaten voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als andere zorgprofessionals. Dit zien ook de zorgverzekeraars, die daarom osteopathische ingrepen grotendeels vergoeden. In de NVO zijn ongeveer 700 osteopaten verenigd.

Klik hier voor een pdf van dit bericht.

Fotobijschrift:
In een nationale petitie, die al bijna dertigduizend keer is ondertekend, vragen Nederlandse patiënten, de regering hun behandeling via een osteopaat weer mogelijk te maken.

Overige berichten

Eerste erkende bacheloropleiding osteopathie
Europese en nationale oproep aan de politiek bij verlenging van lockdown
Duizenden patiënten opeens zonder noodhulp
Chiropractoren en osteopaten sturen brandbrief naar politiek Den Haag
Advies bestuur NVO: praktijken mogen open blijven
CBS: Nederland positief over osteopathie
Hooikoorts de baas dankzij gezonde buik
Gun je spijsvertering koningsdagen
Ouders durven soms zelfs niet op vakantie door huilende zuigeling
Vind uw osteopaat