LEDEN LOGIN
Publicatiedatum: 24-06-2015

Hooikoorts de baas dankzij gezonde buik

Eenmaal hooikoorts, altijd hooikoorts? Nee dus. Pollen waren er al voor de mensheid. Het menselijk lichaam is ingesteld om hiermee om te gaan.

HOOIKOORTS DE BAAS DANKZIJ GEZONDE BUIK

Eenmaal hooikoorts, altijd hooikoorts? Nee dus. Wie op latere leeftijd in het voorjaar ooit begon met snotteren en tranen vanwege het overschot aan pollen in de lucht, hoeft niet te wanhopen. De darmen kunnen de grote boosdoener zijn. Gelukkig valt daar wat aan te doen.
“Veel mensen zullen opkijken dat de oorzaak van de hooikoorts wel eens in de buik kan liggen. Deze bevinding geldt dan met name voor hooikoortspatiënten die hier pas op latere leeftijd structureel last van kregen,” stelt Rob Muts, directeur van Het College voor Osteopathie Sutherland in Amsterdam. “De makers van Yakult beweren niet voor niets dat hun drankje via de darmen de verdediging tegen indringers vergroot. In de darmen worden immers allerlei antistoffen gemaakt, onder meer ook die tegen het teveel aan pollen, dat periodiek door de lucht zweeft. Hoe beter de bewegingen van dit orgaan, hoe gezonder en hoe beter de aanmaak van deze antistoffen.” Schort er iets aan de vrijheid van de darm, dan kán dit zomaar de onderliggende oorzaak zijn voor hooikoortsverschijnselen.


Pollen ouder dan de mensheid
“Pollen waren er al voor de mensheid. Het menselijk lichaam is in principe ingesteld om hiermee om te gaan,” aldus Muts. “Deze pollen hebben slechts vat op de mens als er een voedingsbodem bestaat om op die pollen te reageren. De voedingsbodem kan worden veroorzaakt door talloze factoren, daarom moet er individueel worden gezocht.” 
Een osteopaat kijkt naar het hele lijf. Een gezonde buik voelt zacht, elastisch en is pijnloos. Een osteopaat checkt bij hooikoorts of hij belemmeringen voelt. Is dit het geval, dan probeer hij het darmweefsel weer losser te maken, zodat de beweeglijkheid van de darm terugkeert. Daarmee verdwijnt of verminderd in de regel de voedingsbodem en daarmee de allergie. Muts: “Onderliggend principe is, dat ieder minuscuul systeem in het lijf vrijheid van bewegen heeft. Dan hebben allergenen, stoffen die overgevoeligheid veroorzaken, vrijwel geen vat. Vergelijk dit met een stromende rivier. Deze is gezond en kan je drinken. Stilstand water wordt brak en is een bron van micro-organismen.”


Achtergrond osteopatie
Elk lichaam is anders. ‘If you only have a hammer, every problem seems to be a nail.´ De osteopathie kent vele manieren om verschillende oorzaken per individu aan te pakken. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaken van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: dikwijls in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt. Een osteopaat werkt manueel en gebruikt geen medicijnen of apparaten. Een osteopaat is overigens geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. In Nederland zijn zo’n 700 osteopaten actief. Afgelopen zomer, tijdens het WK, werd de grote vorm van Arjen Robben deels toegeschreven aan behandeling van zijn osteopaat.

 

NOOT VOOR DE PERS:
Wilt u meer inlichtingen over dit persbericht of over andere zaken of wilt u een demonstratie bijwonen voor een reportage, dan kunt u zich wenden tot de PR-verantwoordelijken namens de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO): Hein van Dam: h.van.dam@magazinesandmore.nl; 0613300762 of Jeroen Kolenberg: jkolenberg@osteopathie.nl; 0652472021

Overige berichten

Eerste erkende bacheloropleiding osteopathie
Motie aangenomen: patiënten osteopaten moeten zo spoedig mogelijk worden geholpen
Europese en nationale oproep aan de politiek bij verlenging van lockdown
Duizenden patiënten opeens zonder noodhulp
Chiropractoren en osteopaten sturen brandbrief naar politiek Den Haag
Advies bestuur NVO: praktijken mogen open blijven
CBS: Nederland positief over osteopathie
Gun je spijsvertering koningsdagen
Ouders durven soms zelfs niet op vakantie door huilende zuigeling
Vind uw osteopaat