LEDEN LOGIN
Publicatiedatum: 12-01-2021

Europese en nationale oproep aan de politiek bij verlenging van lockdown

  • Nederlandse osteopaten moeten hun patienten weer kunnen behandelen.
  • Osteopathie-toerisme naar België en Duitsland steekt de kop op.
  • Duizenden patiënten nu zonder gespecialiseerde hulp.
  • pdf

 

Utrecht, 11 januari 2021 – Heel Europa zucht onder de coronapandemie, maar alleen in Nederland geldt een verbod op osteopathie. De European Federation and Forum for Osteopathy (EFFO) pleit in een brief aan de Nederlandse regering, dit verbod zo spoedig mogelijk op te heffen en zo duizenden patiënten weer toegang te verlenen tot deze gespecialiseerde hulp. Dit schrijven onderstreept het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), dat het behandelverbod willekeurig is en onnodig veel leed veroorzaakt bij een grote patiëntengroep. De NVO roept de Nederlandse politiek op bij een verlenging van de lockdown dit verbod te herzien. Een nationale petitie is al door zo’n zeventienduizend mensen ondertekend. In de Nederlandse grensstreken wijken patiënten uit naar België en Duitsland en is er sprake van osteopathie-toerisme.

“Het is te bizar voor woorden. In Frankrijk, Spanje, in vrijwel elk Europees land, zelfs in Groot-Brittannië waar het coronavirus het hardst toeslaat, kunnen osteopaten gewoon hun praktijk openhouden,” stelt NVO-voorzitter Mendel Blokland. “Alleen in Nederland dwingt de overheid dat wij onze patiënten niet mogen behandelen.” De EFFO, waarin alle belangrijke Europese landen zijn vertegenwoordigd, is hooglijk verbaasd over dit besluit en is van mening dat alle Europese landen eendrachtig moeten zijn in hun aanpak. Blokland is blij met deze steun en vindt deze ook logisch. “Veel van onze patiënten kampen met ernstige, specifieke klachten, die daarom nergens anders terecht kunnen. Wij horen nu van onze leden in het oosten en het zuiden van het land, dat hun patiënten hun heil zoeken bij osteopaten in België en Duitsland. Dit osteopathie-toerisme zal bij een verlengde lockdown alleen maar toenemen”.

 

Nationale petitie
Blokland: “Toen duidelijk werd dat wij onze deuren moesten sluiten trof ons direct een stroom aan patiëntenreacties. De mensen vroegen zich af waar zij nu met hun -vaak chronische klachten- terecht konden”. De schrijnende vraag om hulp is ook zichtbaar in een nationale petitie, die pleit voor het heropenen van de osteopathiepraktijken. In slechts enkele dagen tijd is deze door zo’n zeventienduizend mensen ondertekend. De onvrede over de willekeur van het verbod wordt verder vergroot omdat medische beroepsgroepen, waaronder soortgelijke zoals fysiotherapeuten, nog wèl patiëntenzorg verlenen. Osteopaten zijn allen in het bezit van een medische vooropleiding en hebben daaraan nog een extra paar jaar studie toegevoegd. Osteopaten voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als andere zorgprofessionals. Dit zien ook de zorgverzekeraars, die daarom osteopathische ingrepen grotendeels vergoeden. In de NVO zijn ongeveer 700 osteopaten verenigd.

Klik hier voor een pdf.

Fotobijschrift
In een nationale petitie, die al zo’n zeventienduizend keer is ondertekend, vragen Nederlandse patiënten de regering hun behandeling via een osteopaat weer mogelijk te maken.


Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Mendel Blokland
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie
Telefoon: +31(0) - 651184111
E-mail: mblokland@osteopathie-nvo.nl

Overige berichten

Eerste erkende bacheloropleiding osteopathie
Motie aangenomen: patiënten osteopaten moeten zo spoedig mogelijk worden geholpen
Duizenden patiënten opeens zonder noodhulp
Chiropractoren en osteopaten sturen brandbrief naar politiek Den Haag
Advies bestuur NVO: praktijken mogen open blijven
CBS: Nederland positief over osteopathie
Hooikoorts de baas dankzij gezonde buik
Gun je spijsvertering koningsdagen
Ouders durven soms zelfs niet op vakantie door huilende zuigeling
Vind uw osteopaat