Tot tien jaar geleden lieten schoolartsen kinderen naar voren buigen (de buktest), om te zien of hun wervelkolom zich goed ontwikkelde. Maar daar zijn ze mee gestopt, met het risico dat meer kinderen een scoliose ontwikkelen. Helaas is de puberteit net de periode waarin je als ouder je kind minder vaak bloot ziet.
Ingrijpen
Een van de meest voorkomende vormen van scheefgroei is de scoliose. Dan maakt je wervelkolom, die van nature de vorm van een S heeft, boven en/of onder in de rug een extra buiging naar links of naar rechts. Als die vervorming eenmaal structureel van aard is, is er weinig meer aan te doen. Een scoliose kan een genetische oorzaak hebben, maar vaak constateert de osteopaat ook op meerdere plekken in het lijf blokkades. Vroegtijdig ingrijpen is daarom belangrijk.
Tegenreactie
Voor de behandeling is met name het middenrif van belang, dat naast ademhalingsspier ook een belangrijke spier is voor onze houding. De osteopaat onderzoekt of er sprake is van scheefstand van het hoofd of schouder, bekken of een beenlengteverschil. De kromtrekking kan te maken hebben met al die verschillende oorzaken. Ook het bindweefsel rondom de maag aan de linkerkant staat vaak op spanning en is nauwelijks nog rekbaar. Tot slot is er nog het stuitje. Als daar veel spanning op staat, heeft dat invloed op de vorm van de wervelkolom en dat veroorzaakt dan juist weer een extra kromming als tegenreactie.
Een combinatie van (kinder-)oefentherapie en osteopathie kan helpen om de scoliose zoveel mogelijk de baas te blijven. Scoliose geeft vaak blijvende pijn, hoe eerder er wordt ingegrepen, hoe beter de prognose. Houd ons nieuws ook in de gaten, want binnenkort besteden we aandacht aan scoliose bij volwassenen.
Foto: Pexels/Ron Lach