Osteopathie bij terugkerende bijholteontstekingen
Gepubliceerd op 30-01-2025Heb je last van terugkerende bijholteontstekingen? Tijd om over een systeem te leren waarvan je vast niet wist dat je het had.
Heb je last van terugkerende bijholteontstekingen? Tijd om over een systeem te leren waarvan je vast niet wist dat je het had.
In ons schedelbot bevinden zich maar liefst vier holtes: boven, tussen, naast en onder onze neus. Die holtes zijn allemaal met de neus en keel verbonden. Dat had je misschien ook wel verwacht. Maar wist je dat ze verbonden zijn met veel groter systeem van ‘natte zones’ in je lijf? Maak kennis met je MALT-systeem.
Het mucosa-geassocieerd lymfeweefsel (MALT) bestaat uit je ogen, de neus- en keelholte, het maagdarmkanaal, schildklier, borst, longen, speekselklieren, blaas, vagina en tot slot de huid. Als er op één van die plekken in het lichaam spanning staat, kan dat leiden tot terugkerende bijholteontstekingen. Bij spanning zijn de bijholtes vatbaarder voor ontstekingen. Slijm hoopt zich op; zo vormt het een ideale voedingsbodem voor bacteriën en virussen.
Raak je gelijk verkouden zodra je ook maar in de buurt bent van een snotteraar? De terugkerende ontsteking kan ook veroorzaakt worden door een verzwakt centraal immuunsysteem. Dat kan weer komen door bijvoorbeeld chronische stress of een slaaptekort, of doordat je onvoldoende vitamine C of D binnenkrijgt. Dat heeft allemaal invloed op je immuunsysteem dat zeker in de winter best een boost kan gebruiken.
En dan is er nog de schedel zelf. Het kan zijn dat de holtes in de schedel onder druk staan. Het bot kan iets van zijn veerkracht zijn verloren doordat je bijvoorbeeld een klap op je neus hebt gehad of eens op je hoofd bent gevallen. De lokale bloedvaten en zenuwen hebben daardoor een tik gekregen en werken niet meer optimaal. Dat heeft invloed op de aan- en afvoer van bloed. Het helpt vaak al veel als dat lokale systeem weer optimaal gaat functioneren. Dat is meteen ook het goede nieuws: soms is het al genoeg als je osteopaat alleen je schedel behandelt.
Foto: Pexels/Cottonbro