Liesklachten bij jonge voetballers
Gepubliceerd op 20-03-2025Liesblessures komen vaak voor bij jonge voetballers, met name als ze een groeispurt doormaken. Hoe komt het, en vooral, hoe kom je er weer vanaf?
Liesblessures komen vaak voor bij jonge voetballers, met name als ze een groeispurt doormaken. Hoe komt het, en vooral, hoe kom je er weer vanaf?
Liesblessures komen met name voor bij jonge voetballers. Ze zijn vaak het gevolg van overbelasting in een groeiperiode. De spieren van de jonge voetballer zijn onvoldoende getraind voor de plotselinge belasting van het wegschieten van een bal. Een goede warming up is dus essentieel, júist voor jonge voetballers. In de warming-up en de cooling down moet voldoende aandacht zijn voor rek- en strekoefeningen én voor krachttraining. Want door de spieren steeds wat zwaarder te belasten, worden ze sterker.
Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Maar wat nu als de blessure al ontstaan is? Wat kan een osteopaat met liesblessures? De osteopaat onderzoekt allereerst het hele gebied. Is de gevoeligheid misschien ook het gevolg van een beenlengteverschil? Is er sprake van een voetbotje dat vast zit, een verzwakte enkel of een blokkade in de lage rug (het SI-gewricht)? Is de doorbloeding van de bekkenbodem optimaal? Functioneren de hamstrings, de kuiten en de onderrug optimaal? Op al die plekken kunnen er bewegingsbeperkingen ontstaan. Als die eenmaal zijn opgelost, kan het lichaam doen waarvoor het is gemaakt: zelf weer herstellen.
Foto: Pexels/Kampus