Altijd maar kramp in je voeten of kuiten?
Gepubliceerd op 27-02-2025Je drinkt voldoende water, zorgt voor voldoende lichaamsbeweging. En toch heb je regelmatig kramp in je voeten of kuiten. Wat is daaraan te doen?
Je drinkt voldoende water, zorgt voor voldoende lichaamsbeweging. En toch heb je regelmatig kramp in je voeten of kuiten. Wat is daaraan te doen?
De één is gevoeliger voor kramp dan de ander. Wat veroorzaakt kramp? En wat is ertegen te doen, als je al voldoende drinkt en genoeg beweegt? De osteopaat gaat bij kramp allerlei mogelijke oorzaken langs. De eerste is de beweeglijkheid van de voet zelf. Als een voetwortelbeen geblokkeerd is geraakt, moeten de omliggende spieren extra hard werken om dat te compenseren. Dat kan zorgen voor kramp.
Een tweede mogelijke oorzaak zijn de zenuwen die naar je onderbeen en voet loopt. Zenuwen die vanuit je rug naar je onderbeen en voet lopen, bezenuwen onder andere je spieren. Zo heeft elk wervelniveau zijn eigen Kennspieren. Kennspieren zijn hoofdspieren die bij een geïrriteerde zenuw als eerste gespannen of verkrampt raken. De wervelkolom ter hoogte van L4 en L5 en bij je stuitje ter hoogte van S1 en S2 hebben met hun uittredende zenuwen allemaal invloed op de spieren in je kuit en voet.
Een derde mogelijke oorzaak is de bloed aan- en afvoer in je benen. Twee grote kanalen zijn daar van invloed op. In je bovenbeen loopt het kanaal van Hunter (ook wel het adductorkanaal). In je onderbeen tussen scheen- en kuitbeen zit een vlies dat we het membrana interossea noemen. Dat zijn twee belangrijke zones waar, als er beperkte ruimte is voor de vaten, afvalstoffen soms niet goed afgevoerd kunnen worden. Als een of beide niet vrij liggen en de doorstroming beperkt is, ben je gevoeliger voor kramp.
Aan kramp kun je dus zelf iets doen. Maar als de pijn blijft aanhouden, laat er dan eens naar kijken. Want laten we eerlijk zijn, kramp ben je liever kwijt dan rijk.
Foto: Pexels/Kindel media