LEDEN LOGIN
Rug- en nekklachten
Buikklachten
Migraine en Hoofdpijn
Klachten bij baby's
Zwangerschap
Overig

Wanneer ga je met je pasgeboren kind naar een osteopaat?

Gepubliceerd op 16-02-2016

Om onderscheid te maken tussen normaal en excessief huilen, gebruikt men de regel van drie.

 

Hoera!!!

Je wordt ouder van een jongetje of een meisje…je geluk kan niet op…tot het moment dat je merkt dat niet alles op rolletjes verloopt. De roze wolk waarin je dacht te belanden, verandert langzaam in een grijze en voor sommigen zelfs een gitzwart exemplaar. Natuurlijk, alle kinderen huilen, dat hoort er nou eenmaal bij. Denk maar eens na hoe jij het zou vinden als je negen maanden in een warme, donkere buik zit en dan in no time in een omgeving bent, waar je te maken krijgt met licht, andere geluiden en kou of brrr...billendoekjes.
In sommige gevallen huilt een baby helaas meer dan gebruikelijk. Om onderscheid te maken tussen normaal en excessief huilen, gebruikt men de ‘regel van drie’: excessief huilen is langer dan drie uur per dag, op drie of meer dagen per week en dat gedurende minimaal drie weken. Klik hier voor meer informatie hierover.


Diverse oorzaken

De reden van dit huilgedrag kent diverse oorzaken. De voeding kan een rol spelen, wanneer er sprake is van een koemelkallergie of een lactose-intolerantie. Tevens kunnen de zwangerschap en de geboorte van het kindje een aantal problemen veroorzaken. Wanneer een kindje in stuitligging ligt en dit gedurende enige tijd, dan kan dit ervoor zorgen dat er een vergrote kans is op het ontstaan van heupdysplasie. Dit is de reden dat deze kindjes in de regel na drie maanden een röntgenfoto dienen te laten maken, om de ontwikkeling van het bekken en de heupgewrichtjes te beoordelen. Heupdysplasie is goed te behandelen middels osteopathie. Nog veel beter zou het zijn, om deze kindjes preventief osteopathisch te behandelen, om hiermee het risico op heupdysplasie te minimaliseren.


Normale bevalling

Gedurende de geboorte gebeurt er een hoop. Bij een 'normaal' verlopende bevalling, ligt het kindje met het hoofdje naar beneden in het bekken en met zijn bekken naar boven. Van hieruit duwen de weeën het kindje geleidelijk aan dieper het bekken in, om via het geboortekanaal ter wereld te komen. Gedurende dit proces, draait het hoofdje over en weer van links naar rechts, om uiteindelijk in een gestrekte positie naar buiten te treden. Wanneer dit vloeiend verloopt, dan is er vrij weinig aan de hand. Soms loopt dit proces alleen niet zo vlekkeloos, maar blijft het kindje als het ware een beetje in het geboortekanaal vastzitten. Wanneer de weeënstorm zich dan voortzet, dan kan het zijn dat het kindje als het ware in elkaar gedrukt wordt, in de lengterichting van de wervelkolom. Wanneer het hoofdje blijft steken dan kan dit, buiten spanning van de wervelkolom, zelfs leiden tot een compressie ter hoogte van de bovenste nekwervels en/of de schedelbasis. Enkele symptomen die hieruit vaak voortvloeien zijn een voorkeurshouding, overstrekken, schrikkerig gedrag en niet graag op de rug willen liggen. Doordat er vanuit de schedelbasis een hersenzenuw (nervus vagus) verloopt, die onder andere vrijwel het hele maagdarmstelsel voorziet van zenuwimpulsen, kan dit mogelijk leiden tot darmklachten als krampjes, reflux, obstipatie of juist diarree.
Bij complexe geboortes kan het noodzakelijk zijn om hulpmiddelen te gebruiken, om de geboorte goed te laten verlopen. Denk hierbij aan een tang- of een vacuümpompextractie. Meestal wordt hier de nodige kracht op gezet, wat invloed kan hebben op de schedel (asymmetrie of vervorming) of op de nek. Het is raadzaam om in een vroeg stadium te kijken of er een bewegingsverlies in de eerdergenoemde structuren aanwezig is en dit te behandelen.


Eerste schreeuw

Waar men ook altijd alert op dient te zijn is, of het kindje direct na de geboorte direct (flink) huilt. Het is belangrijk om te weten dat gedurende deze eerste schreeuw, de longen zich uitvouwen (klik hier voor meer informatie) Wanneer dit niet gebeurt, blijft er een soort spanning in het longgebied of gespannen middenrif aanwezig, wat een goede ademhaling bemoeilijkt. Dit is vaak met osteopathische technieken te verhelpen. Last but not least is het ook altijd belangrijk om te weten of er sprake is geweest van een omstrengeling van de navelstreng om de nek. Buiten een spanning in het nekgebied, kan dit zorgen voor een verhoogde spanning rond de navel, wat op zijn beurt doorvloeit in spanning van het buikvlies. Met zachte technieken is het mogelijk om de spanning van de buik en het buikvlies te verminderen.


Wanneer naar osteopaat

Wanneer ga je met je kindje naar een osteopaat? In sommige landen wordt er na (vrijwel) iedere geboorte een bezoek wordt gebracht aan de osteopaat. Dit is een preventieve controle, welke hier in Nederland nog niet is geïntegreerd. Wanneer er sprake is van een normale zwangerschap en een probleemloze geboorte èn je kindje vertoont geen onrust, overmatig huilen en is alert, dan kun je ervan uitgaan dat het ook daadwerkelijk goed gaat. Mochten er zoals eerder beschreven problemen zich hebben voorgedaan, of ben je zelf niet helemaal gerust, dan is het verstandig om een afspraak bij de osteopaat te maken. Mijn advies is om pas op zijn vroegst twee weken na de geboorte te komen (uitzonderingen daargelaten). Het kindje laten wennen aan zijn nieuwe omgeving, dat is al een hele klus op zich.


Zachte technieken

Osteopathie is een veilige behandelmethode, zeker voor baby’s. De technieken zijn zacht en er wordt bij baby’s en jonge kinderen NOOIT ‘gekraakt’. De gebruikte technieken zorgen ervoor dat op een milde manier ontspanning verkregen wordt ter hoogte van de aangedane structuren. Eén allerlaatste, maar zeer belangrijke noot dient nog te worden toegevoegd. Wanneer er sprake is van ‘ziek zijn’ van een kindje, raadpleeg dan ALTIJD eerst een arts. Stel je voor dat het kindje aan het uitdrogen is, door bijvoorbeeld ondervoeding of diarree, of dat het kindje flinke koorts heeft, dan zal dat eerst moeten worden aangepakt en geniet het behandelen van een voorkeurshouding of slecht slapen natuurlijk nooit de voorkeur.


Max Elze D.O. MRO®
 

Bio:
Max Elze (1983) is sinds 2013 osteopaat D.O. en is woonachtig en werkzaam in Heerlen. Sinds enige tijd schrijft hij blogs, waarmee hij het vak osteopathie probeert onder een breder publiek te brengen. Vanaf nu zal hij dan ook met regelmaat columns verzorgen voor de NVO. Zijn doel is hierbij om zijn eigen visie en denkwijze weer te geven over het vak osteopathie. Als Max niet met zijn vak bezig is, dan spendeert hij graag tijd met zijn gezin. Ook sport hij graag, waarbij hij, na jarenlang te hebben gevoetbald, zich sinds een jaar toegespitst heeft op het hardlopen.

 

Gerelateerde artikelen

Rug- en nekklachten

Als lagerugpijn of bekkenklachten je dagelijks leven beïnvloeden

Gepubliceerd op 14-03-2024

Een veelvoorkomend probleem waarvoor mensen naar de osteopaat gaan, is lage rugpijn, pijn in de bil of bekken. Het kan je dagelijks...

Lees verder

Buikklachten

Rugklachten door buikproblemen

Gepubliceerd op 05-03-2024

Heb je last van rugpijn? Rugklachten kunnen ook veroorzaakt worden door je organen in je buik.

Lees verder

Zwangerschap

Ondersteuning bij baby in stuitligging

Gepubliceerd op 23-01-2024

De osteopaat kan ondersteunen als je baby ver in je zwangerschap in een stuitligging ligt. 

Lees verder

Zwangerschap

Als je misselijk blijft tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 08-01-2024

Soms gaat zwangerschapsmisselijkheid niet over na het eerste trimester. Overweeg dan eens een bezoek aan een osteopaat.

Lees verder

Overig

Drukke feestmaand? Ontspan!

Gepubliceerd op 23-12-2023

December is een drukke maand. Hoe voorkom je dat je met te veel stress het nieuwe jaar ingaat?

Lees verder

Overig

Vergoedingen voor osteopathie in 2024 bekend

Gepubliceerd op 15-12-2023

Heb je een klacht waarbij de osteopaat kan helpen? Dan krijg je de behandeling bij de meeste verzekeraars (deels) vergoed uit het aanvullende...

Lees verder

Zwangerschap

Rug- en bekkenpijn tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 04-12-2023

Je rug en bekken kunnen pijn doen tijdens je zwangerschap omdat je banden versoepelen. Osteopathie kijkt verder dan het verstevigen...

Lees verder

Zwangerschap

Blaasontsteking tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 21-11-2023

Als je zwanger bent, kun je vaker een blaasontsteking krijgen. Osteopathie kan helpen om de kans op herhaling te verkleinen.

Lees verder

Buikklachten

Osteopathie bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Gepubliceerd op 06-11-2023

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende en vaak onbegrepen klacht. Osteopathie verlicht de symptomen.

Lees verder

Zwangerschap

Osteopathie en zwangerschapsklachten

Gepubliceerd op 24-10-2023

Osteopathie kan helpen bij zwangerschapskwalen, zoals rugpijn en verstopping. 

Lees verder

Zwangerschap

Bekkenpijn tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 13-10-2023

Bekkeninstabiliteit is de verzamelnaam voor meerdere soorten pijnklachten tijdens en/of na de zwangerschap. Er zijn verschillende...

Lees verder

Overig

Tandenknarsen: meer dan een gebitsprobleem

Gepubliceerd op 10-09-2023

Tandenknarsen lijkt een probleem voor de tandarts. Om de oorzaak aan te pakken, is er vaak meer nodig.

Lees verder

Rug- en nekklachten

Krijg je rugpijn als je scheef staat?

Gepubliceerd op 10-08-2023

Veel mensen denken dat je rugpijn krijgt als je lichaam niet helemaal recht staat. Maar klopt dat ook?

Lees verder

Rug- en nekklachten

Schouderklachten: osteopathie kijkt breder

Gepubliceerd op 14-07-2023

Schouderpijn komt veel voor en is vaak complex. De osteopaat kijkt naar het grote geheel.

Lees verder

Overig

PCOS en osteopathie

Gepubliceerd op 26-06-2023

Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) komt veel voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Osteopathie kan bijdragen aan klachtenvermindering. ...

Lees verder

Klachten bij baby's

Spugende baby: wat is normaal?

Gepubliceerd op 12-06-2023

De meeste baby’s spugen hun voeding weleens op. Wanneer is dat een probleem? En kan osteopathie helpen?

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Spanningshoofdpijn: geen kwestie van even ontspannen

Gepubliceerd op 29-05-2023

Hoofdpijn na een feestje, dat kent iedereen. Wat doe je als je vaker zomaar hoofdpijn hebt? 

Lees verder

Overig

Acute versus chronische pijn

Gepubliceerd op 15-05-2023

Soms gaat pijn niet weg, dan is hij chronisch. Kan de osteopaat je daarbij helpen?

Lees verder

Rug- en nekklachten

Osteopathie met koninklijk predikaat

Gepubliceerd op 08-05-2023

Last van nek en schouders? Je bevindt je in voornaam gezelschap.

Lees verder

Overig

Endometriose: (h)erken het sneller

Gepubliceerd op 27-04-2023

Er moet meer erkenning komen voor endometriose, vinden ook osteopaten. Zij kunnen helpen bij de diagnose en symptomen verminderen.

Lees verder

Overig

Als je niet goed slaapt

Gepubliceerd op 17-04-2023

Slecht slapen heeft grote gevolgen voor je gezondheid. Osteopathie helpt door je zenuwstelsel te kalmeren.

Lees verder

Zwangerschap

Een moeilijk bespreekbare klacht: verzakking

Gepubliceerd op 03-04-2023

Een verzakking van je organen na bijvoorbeeld een zwangerschap geeft vervelende klachten. Osteopathie kan helpen.

Lees verder

Zwangerschap

Littekenpijn na een keizersnede

Gepubliceerd op 15-03-2023

Het litteken van een keizersnede levert regelmatig pijnklachten op. Osteopathie kan mogelijk helpen.

Lees verder

Overig

Het belang van bindweefsel

Gepubliceerd op 03-03-2023

Osteopaten hebben het vaak over bindweefsel. Wat is dat eigenlijk?

Lees verder

Buikklachten

Bekkenpijn verdient (je) aandacht

Gepubliceerd op 20-02-2023

Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht met diverse oorzaken. Blijf er niet mee rondlopen.

Lees verder

Overig

Hoe vertel ik het mijn arts?

Gepubliceerd op 10-02-2023

Bezoek je een osteopaat voor je klachten? Vertel het je huisarts of specialist. Dat komt je behandeling ten goede.

Lees verder

Overig

Steuntje in de rug bij koudeklachten

Gepubliceerd op 31-01-2023

Wie het snel koud heeft, staat niet te juichen als het kwik daalt. Hoe help je je lichaamsthermostaat?

Lees verder

Overig

Skiduim: langdurige klachten voorkomen

Gepubliceerd op 19-01-2023

Ben je op wintersportvakantie geweest en moest je dat bekopen met een skiduim? Dan heb je soms een lang hersteltraject voor de...

Lees verder

Overig

Helpt osteopathie bij menopauze-klachten?

Gepubliceerd op 05-01-2023

Zo rond hun vijftigste ondergaan vrouwen een unieke verandering in hun leven. Als de menstruatie een jaar lang is uitgebleven, is de...

Lees verder

Overig

Die eeuwig terugkerende sportblessure

Gepubliceerd op 22-12-2022

We maken ons op voor kerst met veel eten en gezelligheid. Maar als je na de vakantie ineens weer hard gaat trainen om conditie...

Lees verder

Buikklachten

Spastische darm tot rust brengen

Gepubliceerd op 15-12-2022

Heb je veel last van buikpijn, obstipatie en diarree? Als uit darmonderzoek blijkt dat daar geen oorzaak voor is, dan wordt al snel...

Lees verder

Overig

Altijd maar moe, wat doe je eraan?

Gepubliceerd op 08-12-2022

Velen van ons zijn altijd maar in de weer. We moeten, we zullen, we doen. Terwijl je voor een gezonde balans ook echt bijtijds even...

Lees verder

Overig

Vergoedingenoverzicht 2023 bekend

Gepubliceerd op 01-12-2022

De meeste verzekeraars vergoeden osteopathie vanuit het aanvullende pakket. Onlangs maakten zij de vergoedingen voor volgend jaar bekend....

Lees verder

Overig

Ai ai, een terugkerende blaasontsteking

Gepubliceerd op 24-11-2022

Heb je als man last van terugkerende blaasontstekingen? Dat kan duiden op verklevingen.

Lees verder

Overig

Osteopathie groeit wereldwijd

Gepubliceerd op 17-11-2022

Wereldwijd geven nu naar schatting 196,861 behandelaars osteopathie. Dat blijkt uit onderzoek van de Osteopathic International Alliance...

Lees verder

Overig

Wat is jouw weakest link?

Gepubliceerd op 08-11-2022

Bij een tenniselleboog is de aanhechting van de pezen van de spieren in je elleboog ontstoken geraakt. Maar de oorzaak van die blessure...

Lees verder

Overig

Optimaal vitaal worden

Gepubliceerd op 01-11-2022

Aan welke knoppen kun je draaien om optimaal gezond te zijn?

Lees verder

Overig

Lig je eindeloos wakker?

Gepubliceerd op 25-10-2022

Iedereen heeft zijn eigen redenen om wakker te liggen. Slaapproblemen gaan vaak over dat je nog teveel prikkels krijgt. Hoe breng je...

Lees verder

Overig

ME/CVS: Vermoeidheid dekt de lading niet

Gepubliceerd op 18-10-2022

Patiënten met ME/CVS worden vaak verkeerd begrepen. Dat komt doordat de reguliere geneeskunde nog geen test heeft die de ziekte...

Lees verder

Overig

Vitaal de overgang in

Gepubliceerd op 11-10-2022

Heb je last van overgangsklachten? Je hormoonhuishouding verandert sterk en daar valt weinig aan te doen. Wat je wel kunt doen is zorgen...

Lees verder

Overig

Ziek zijn is meer dan een haperend lichaam hebben

Gepubliceerd op 04-10-2022

‘Ziek zijn’ is veel meer dan alleen last hebben van een haperend lichaam, schrijft Ruben Mersch in zijn stuk op De Correspondent....

Lees verder

Klachten bij baby's

Huilt je baby veel?

Gepubliceerd op 27-09-2022

Uit nieuw onderzoek blijkt dat baby’s al in de buik huilen. Maar als je de functie van slaap begrijpt, kun je het huilgedrag...

Lees verder

Buikklachten

Osteopathie bij endometriose

Gepubliceerd op 21-09-2022

Endometriose is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder nestelt.

Lees verder

Overig

Chronische vermoeidheid, wat nu?

Gepubliceerd op 13-09-2022

Chronische vermoeidheid lijkt vooral voort te komen uit ons autonome zenuwstelsel en ons lymfevatenstelsel.

Lees verder

Overig

Ziek tijdens je vakantie

Gepubliceerd op 30-08-2022

Wat is dat toch, dat je ziek wordt zodra je vakantie begint?

Lees verder

Overig

Wat te doen bij slaapapneu

Gepubliceerd op 23-08-2022

Zo’n vijf procent van alle Nederlanders lijdt aan slaapapneu. In hun slaap ontstaat er een pauze in hun ademhaling van tien seconde...

Lees verder

Zwangerschap

Kan ik als ik zwanger ben naar een osteopaat?

Gepubliceerd op 16-08-2022

Je bent vier maanden zwanger en ervaart steeds meer pijn in je bekken. Maar zou je wel naar een osteopaat gaan als je zwanger bent?...

Lees verder

Overig

Herstellen doe je vooral 's nachts

Gepubliceerd op 09-08-2022

Goed slapen is belangrijk voor je lichaam. Want het is in je slaap dat je lichaam kan herstellen. Kan de osteopaat iets voor je betekenen...

Lees verder

Overig

Long-covid: ga naar fysiotherapeut én osteopaat

Gepubliceerd op 02-08-2022

Heb je long-covid gehad? Dan is er veel spanning komen te staan op het middenrif. Veel mensen blijven ernstige klachten houden na afloop....

Lees verder

Klachten bij baby's

Heb je een huilbaby?

Gepubliceerd op 26-07-2022

Als je baby veel huilt, kan dat allerlei oorzaken hebben. In dat geval is het goed om langs te gaan bij een osteopaat, die de oorzaak...

Lees verder

Buikklachten

Pijnlijke menstruatie?

Gepubliceerd op 19-07-2022

Als er veel spanning staat op het bindweefsel in je onderbuik, kan dat zorgen voor extra pijn tijdens de menstruatie.

Lees verder

Overig

Jakobsen dankt zijn osteopaat na zege

Gepubliceerd op 12-07-2022

Wielrenner Fabio Jakobsen (25) droomde als jongetje al van de Tour de France. Dit jaar rijdt hij voor het eerst mee. Een jongensdroom...

Lees verder

Overig

Heb je last van een terugkerende hamstring blessure?

Gepubliceerd op 05-07-2022

Veel sporters lopen vroeg of laat een hamstring blessure op: een klein scheurtje in de spieren aan de achterkant van je bovenbeen....

Lees verder

Overig

Een vrouwenlichaam

Gepubliceerd op 29-06-2022

Het vrouwenlichaam is anders dan dat van een man. Kijk alleen maar naar het hart. Maar alhoewel veel medicijnen alleen op mannelijke...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko: ‘Ik ken spelers die nog steeds hoofdpijn hebben’

Gepubliceerd op 21-06-2022

Als voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) spreekt oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko dagelijks met voetballers...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Frozen shoulder?

Gepubliceerd op 15-06-2022

Het is heel pijnlijk, je bent er zeker een jaar zoet mee en de oorzaak is nog steeds onbekend: een frozen shoulder. Tijdens de pijnfase...

Lees verder

Overig

Je lichaam onthoudt alles

Gepubliceerd op 08-06-2022

Je bent zestien, je gaat naar een feestje en je drinkt net een glaasje te veel. Als je na afloop naar buiten loopt, het parkeerterrein...

Lees verder

Overig

Leven met pijn

Gepubliceerd op 31-05-2022

Eén op de vijf volwassenen in Europa ervaart chronische pijn. Ook twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met pijn....

Lees verder

Overig

Wat een sportblessure je vertelt

Gepubliceerd op 25-05-2022

Je sport graag en misschien soms net iets te fanatiek en dan ineens hapert je lijf – een blessure. Je lichaam is overbelast....

Lees verder

Overig

Chazia Mourali: ‘Oprechte betrokkenheid bij kankerpatiënten is een noodzaak’

Gepubliceerd op 18-05-2022

Chazia Mourali verloor in 2015 haar moeder aan kanker. Toen de kanker was uitgezaaid en genezing niet meer mogelijk was, merkte de...

Lees verder

Overig

Eerst maar eens een goede nacht maken

Gepubliceerd op 11-05-2022

Chronisch slaaptekort of een niet-synchroon lopende biologische klok kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan leiden tot suiker-,...

Lees verder

Overig

Slaap

Gepubliceerd op 03-05-2022

Goed slapen is belangrijk voor je lichaam. Herstel gebeurt namelijk vooral ’s nachts.

Lees verder

Overig

Wist je dat laat of zwaar eten slecht is voor je nachtrust?

Gepubliceerd op 19-04-2022

Zwaar en laat eten kan ervoor zorgen dat je de volgende morgen moe wakker wordt. Dat heeft te maken met je spijsverteringssysteem en...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Rugklachten? Misschien een vastzittende kaak?

Gepubliceerd op 11-04-2022

Wist je dat kaakklachten een effect kunnen hebben op je postuur, en andersom, je lichaamshouding ook op je kaak?

Lees verder

Klachten bij baby's

Baby poept niet

Gepubliceerd op 05-04-2022

Wist je dat baby’s die moedermelk krijgen soms wel zes keer op een dag of juist maar eens in de tien dagen poepen? Er is dus...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Nekklachten door long-COVID

Gepubliceerd op 28-03-2022

Covid schuift langzaamaan gelukkig steeds meer naar de achtergrond. Toch kampen nog duizenden mensen met de naweeën van de ziekte....

Lees verder

Overig

Osteopathie tegen pijnklachten

Gepubliceerd op 21-03-2022

Eén op de vijf volwassen in Europa kampt met chronische pijn. Ook twee miljoen Nederlanders ervaren...

Lees verder

Overig

Blijf niet rondlopen met zware menstruatieklachten

Gepubliceerd op 15-03-2022

Heb je in de week dat je ongesteld moet worden veel last van je buik, rug, of zelfs pijn die uitstraalt naar je been? Of verlies je...

Lees verder

Overig

Long-covid: ga naar fysiotherapeut én osteopaat

Gepubliceerd op 08-03-2022

Veel mensen blijven ernstige klachten houden na een corona-infectie. De medische wereld weet nog niet goed hoe dat komt. Maar dat betekent...

Lees verder

Overig

Je hebt geen hersenen nodig om te kunnen slapen

Gepubliceerd op 01-03-2022

Uit onderzoek onder kwallen en waterslangen blijkt dat ook zij slapen: onderzoekers zagen op bewegingsbeelden slaapstadia.

Lees verder

Klachten bij baby's

Huilbaby’s

Gepubliceerd op 23-02-2022

Als je baby veel huilt, kan dat allerlei oorzaken hebben. In dat geval is het goed om langs te gaan bij een osteopaat, die de oorzaak...

Lees verder

Overig

Pandemie blues

Gepubliceerd op 16-02-2022

De kleine dingen die we vanzelfsprekend vonden, zijn door de pandemie schaars geworden: even een praatje maken na afloop in de sportschool,...

Lees verder

Klachten bij baby's

Kijkt je baby vooral één kant uit?

Gepubliceerd op 08-02-2022

Dan kan het zijn dat er sprake is van een voorkeurshouding. Dat betekent dat je baby niet vrijuit kan bewegen. Officieel spreekt men...

Lees verder

Overig

Herstellen van long-COVID

Gepubliceerd op 01-02-2022

Heb je (long-)COVID gehad en merk je dat je benauwd blijft? Je bent niet de enige, maar gelukkig is er iets aan te doen.

Lees verder

Overig

Osteopathie tegen vaccinatie-spierpijn

Gepubliceerd op 25-01-2022

De meest voorkomende bijwerking van het Pfizer-vaccin is pijn op de plek van de injectie. De pijn wordt veroorzaakt door een lokale...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

‘Het is zó belangrijk dat je in je herstel blijft geloven’

Gepubliceerd op 18-01-2022

‘Eén op de zoveel heeft de pech dat het heel lang duurt,’ zegt actrice en regisseuse Margôt Ros – bekend...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

‘Hét wondermiddel bestaat niet’

Gepubliceerd op 11-01-2022

‘Ik ben al acht jaar op zoek naar de heilige graal, maar die heb ik nog niet gevonden.’ Dat zegt Jeanne Roeland, voorzitter...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Als je nek je nekt

Gepubliceerd op 23-12-2020

Ik heb al langere tijd artrose in mijn nek. Pas sinds kort heb ik echter pijnklachten. Welke fysieke problemen ergens anders in het...

Lees verder

Overig

Wat zeggen onze organen over ons?

Gepubliceerd op 16-10-2020

Spreekwoorden en gezegdes herbergen soms eeuwenoude wijsheden. Wat wordt er bedoeld met het Engelse gezegde do you have the guts?

Lees verder

Zwangerschap

Ongemak tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 16-10-2020

Voor de meesten is de zwangerschap één van de mooiste periodes. Helaas ervaren sommige aanstaande moeders ook genoeg...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Organen stug, pijn in de rug

Gepubliceerd op 16-10-2020

Een belangrijk uitgangspunt van osteopathie is dat weefsels optimaal moeten kunnen bewegen. Dit geldt niet alleen voor al je spieren...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Hoe kom ik van mijn spanningshoofdpijn af?

Gepubliceerd op 20-07-2020

Spanningshoofdpijn is een ‘verzameldiagnose’ voor alle vormen van hoofdpijn waar geen aanwijsbare oorzaak voor is. Deze...

Lees verder

Buikklachten

Ontlasting, soms een last

Gepubliceerd op 20-07-2020

Voor veel mensen is gemakkelijk ontlasten niet vanzelfsprekend. Gelukkig kan de osteopaat je hierbij helpen.

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Osteopaat pakt migraine aan

Gepubliceerd op 20-07-2020

Migraine kenmerkt zich door een bonzende, kloppende, éénzijdige hoofdpijn die aanvalsgewijs optreedt en gepaard gaat...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Minderen van migraine

Gepubliceerd op 20-07-2020

Migraine, de éénzijdige hevige hoofdpijn die gepaard gaat met bijvoorbeeld misselijkheid en overgevoeligheid, wordt veelal...

Lees verder

Overig

Belang van buikademhaling

Gepubliceerd op 20-07-2020

Bij stress verplaatst de ademhaling van een buik naar een borstademhaling en dat heeft best wel wat gevolgen.

Lees verder

Klachten bij baby's

Hulp voor huilbaby's

Gepubliceerd op 20-07-2020

Wanneer een pasgeboren kind veel huilt roept dat vaak heftige emoties op. Ouders zijn vaak ten einde raad, ze zijn bezorgd over de...

Lees verder

Buikklachten

Best belangrijk die bekkenbodem

Gepubliceerd op 29-06-2020

In de bodem van je bekken ligt je…. bekkenbodem. Dit is een complexe, plaatvormige spier die door aan te spannen steun verschaft...

Lees verder

Klachten bij baby's

Spuugprobleem

Gepubliceerd op 15-05-2020

Bij de helft van de baby’s komt er weleens een beetje voeding terug. We hebben het dan over het ‘teruggeven van een mondje’,...

Lees verder

Klachten bij baby's

Terugkerende oorontstekingen bij jonge kinderen

Gepubliceerd op 15-05-2020

Heeft uw kind geregeld last van ontstoken oren? Acute en chronische oorontstekingen zijn veel voorkomende aandoeningen bij baby’s....

Lees verder

Overig

De osteopaat voor mensen die nooit iets mankeren…

Gepubliceerd op 15-05-2020

Gezond zijn en gezond blijven, iedereen probeert er op zijn/haar manier aan te werken. Bewust eten en voldoende bewegen zijn bekende...

Lees verder

Buikklachten

Verzakking

Gepubliceerd op 08-05-2020

Een verzakking van blaas of baarmoeder komt nogal eens voor. Een osteopaat kan hier misschien iets voor je betekenen.

Lees verder

Klachten bij baby's

Scheef hoofdje

Gepubliceerd op 08-05-2020

Heeft je kindje een voorkeurshouding? Draait het hoofdje steeds één kant op? Is er hoofd afgeplat? Dat komt nogal eens...

Lees verder

Zwangerschap

Bekkeninstabiliteit

Gepubliceerd op 08-05-2020

 Juist veel vrouwen hebben hier last van. Bekkeninstabiliteit, wat voel ik dan?

Lees verder

Osteopaat zoeken

 

Top 3 meest gelezen

Als lagerugpijn of bekkenklachten je dagelijks leven beïnvloeden

Een veelvoorkomend probleem...

Rugklachten door buikproblemen

Heb je last van rugpijn? Rugklachten...

Ondersteuning bij baby in stuitligging

De osteopaat kan ondersteunen...

Columns

Handenbinders

Zo komen ze vaak binnen. Vader...

Osteopathie, effectieve behandelvorm tegen blessures

Wat maakt osteopathie zo’n...

Moeilijkheden rondom menstruatie

Dreigend vol en rond staat...


Lees meer

hardlopen zonder blessures

Een aantal jaren heb ik niet...

Als je poept, poep dan goed

Ondanks dat we ons hele leven...

Veel klachten onbegrepen

Veel  artsen weten nog...

Geen baas meer over de blaas

Rugklachten, pijn in de bil...

Bekijk hier het magazine 'De Osteopaat'