LEDEN LOGIN

Stress op het werk, hoe pak ik dat aan…

Publicatiedatum: 09-03-2017

Heb je het gevoel dat je op je werk minder productief wordt? Ben je besluiteloos, meld je je vaker ziek, irriteer je je vaker aan collega's? Misschien voel je je angstig of depressief of heb je hoofdpijn, hartkloppingen of spierpijn? Dit klinkt als stress op het werk.

De gejaagdheid en spanning van je geest voel je vaak in je schouders, buik of benen. Burn-outs of RSI beginnen vaak zo. De spanning zet zich in je lichaam vast. In deze blog vertel ik hoe dat gebeurt en hoe osteopathie de spanning kan helpen oplossen.
 

Vastzittende spanning

Spanning nestelt zich in het bindweefsel. Dit bestaat voor driekwart uit water en heeft vele functies en vormen. Ik noem het bindweefsel de voedingsbodem waarin onze cellen kunnen leven: voeding opnemen, afvalstoffen uitscheiden en zich vermenigvuldigen. De kwaliteit van ons bindweefsel bepaalt hoe goed de cellen omspoeld worden door vloeistof en hoe goed deze dus functioneren. Met als resultaat dat je je stralend gezond voelt of juist geïrriteerd en moe.

Het bindweefsel staat continu onder spanning door wat je in het dagelijkse leven meemaakt. Van de meeste spanning herstelt je lichaam meteen. Maar vaak wordt het herstel hiervan bemoeilijkt, door medicatie, slechte voeding, verstoorde ademhaling of onvoldoende slaap. En, natuurlijk, door stress op het werk. Door dit alles belast je het bindweefsel en zijn vloeistofbalans.


Hoe herstel je de balans?


Als de doorstroming en vochtregulatie in het bindweefsel verstoord is, helpen diepe bindweefseltechnieken om die weer op gang te brengen. Dit is een vorm van massage die direct invloed heeft op de doorstroming in en de samenstelling van het bindweefsel. Je kan je zo'n behandeling voorstellen als het uitdrukken van een spons die zich daarna weer vult met vocht. Ik werk als osteopaat langs spanningslijnen, zoals spierkettingen of de organen in buik en borst. Tijdens de behandeling van het bindweefsel in deze lijnen voel je direct een lichtheid en vrijheid van beweging. Pols, armen en schouders kun je weer gebruiken zonder moe te worden. Het middenrif kan vrijer bewegen, de ademhaling wordt rustiger en dieper. De behandeling van hoofd, keel, kaak, nek en oogkassen helpt bij het verlossen van hoofdpijn.


Eindelijk weer pijnvrij


De osteopathische geneeskunde ziet het lichaam als een biologische eenheid. Dat betekent dat je een klacht op één plek voelt, terwijl de oorzaak mogelijk in andere gebieden ligt. Het bindweefsel verbindt al die gebieden en systemen met elkaar. Herstel hiervan heeft een positief effect op je algehele welbevinden. Lichamelijke spanning oplossen helpt je om pijnvrij te werken, beter te slapen en vertrouwen in je herstel te krijgen.

Op je gezondheid!
Michael Pallat


Bio Michael Pallat
Michael Pallat komt uit Berlijn en woont met zijn vrouw en dochtertje in Amsterdam. Hij werkt daar als zelfstandig osteopaat bij het Centrum Integrale Geneeskunde. In zijn behandelingen gebruikt hij zijn ervaringen als yoga docent en zijn passie voor het diepe bindweefselwerk en laat hij zijn cliënten zien hoe ze zelf voor hun gezondheid en bewegelijkheid kunnen zorgen.

Overige berichten

Last van tintelingen in de duim?
Als je poept, poep dan goed…
Hardlopers sneller op de been na osteopathie
Moeilijkheden rondom menstruatie
Vrouwenklacht: in je broek doen van het lachen
Klachten bij jonge kinderen
December feestmaand
"Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?"
Onvoldoende begrepen klachten
Vind uw osteopaat