LEDEN LOGIN

Sportblessures voorkomen

Publicatiedatum: 23-08-2016

Wat maakt osteopathie zo’n effectieve behandelvorm voor sporters? Ieder lichaam heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen geschiedenis van blessures, ongelukjes, ziektes en eventuele operaties. Dit zorgt ervoor dat het lijf op zijn eigen manier functioneert en dus uniek is, net als de blessures.

 

 

Osteopathie en (het voorkomen van) sportblessures
Tijdens de Olympische Spelen waren alle ogen gericht op de topatleten in de wereld. Maar niet alleen de professionals zijn druk met hun sport, ook voor de amateurs begint het sportseizoen weer! Langzaam wordt het weer tijd om fit te worden na de vakantie, te beginnen aan een competitie of gewoon om lekker je hobby te kunnen uitoefenen. Net als je voor je gevoel lekker bezig bent, dan zal je het zien, au…een blessure!

Tijdens mijn studie fysiotherapie wist ik het zeker. Wanneer ik klaar ben, wil ik met topsporters gaan werken. Sport heeft mij mijn hele leven al gefascineerd. Naar vrijwel alle sporten kan ik geboeid kijken (curling uitgesloten) en veel sporten vind ik echt leuk om te doen. Zelf heb ik van mijn vijfde tot mijn dertigste gevoetbald, of beter gezegd gekeept en nu, sinds enkele jaren, heb ik mij toegelegd op het hardlopen en wielrennen. In al die jaren heb ik nooit echt zware blessures gehad gelukkig. Weliswaar tweemaal mijn meniscus gescheurd, maar beide keren gebeurde dit niet tijdens het sporten. Wel heb ik veel collega’s gezien die met regelmaat last kregen van (spier)blessures. Ik vroeg me altijd af waarom dat nou gebeurde. Waarom kregen bepaalde spelers herhaaldelijk blessures en andere spelers niet?
Nu na jaren ervaring, eerst als fysiotherapeut en nu als osteopaat, begint het voor mij steeds duidelijker te worden hoe deze blessures ontstaan, waarom ze vaak in stand worden gehouden, maar ook zeker hoe ik ze effectief kan behandelen.

 

Wat is het geheim?
Hoe werkt dat nou? Wat is het geheim? Wat maakt osteopathie zo’n effectieve behandelvorm voor sporters? Ieder lichaam heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen geschiedenis van blessures, ongelukjes, ziektes en eventuele operaties. Dit zorgt ervoor dat het lijf op zijn eigen manier functioneert en dus uniek is, net als de blessures. Niet iedere spierblessure is hetzelfde. Er zit een groot verschil tussen de blessure bij een hardloper of een voetballer. Een voetballer heeft onder andere te maken met het feit dat het een contactsport betreft, terwijl een hardloper afhankelijk is van goed schoeisel en de ondergrond waarop hij loopt.

 

Totaalplaatje
De kracht van het effectief behandelen van blessures en de preventie hiervan, ligt hem volgens mij in het benaderen van de mens als een totaalplaatje.

Hierin is natuurlijk de anatomie heel belangrijk in al zijn facetten. Dus niet alleen de spieren of de gewrichten, ook de organen, de zenuwen en de bloedvaten spelen een belangrijke rol in het functioneren van het lijf.
Bewegingsverlies van het bekken kan puur een gewrichtsprobleem zijn, maar kan ook ontstaan door een probleem op het niveau van de organen. Zo heeft het ophangsysteem van de blinde darm een directe verbinding met het bekken. Wanneer deze gespannen is, zorgt deze ervoor dat het bekken een andere positie aanneemt en minder beweeglijk is. Een nier is ook zo’n structuur die een nauwe relatie heeft met bepaalde spieren, die vanaf de rug naar het been lopen en bij een verhoogde spanning het been naar buiten zullen draaien.

 

Irritaties
De verminderde, of misschien beter gezegd veranderde beweeglijkheid zorgt voor een grotere spanning van de liezen (adductoren) en de hamstrings. Wanneer deze dan belast worden, kunnen er eerder irritaties, verrekkingen of scheuren ontstaan. De ene vorm van bewegingsverlies kun je dus vrij eenvoudig oplossen met het behandelen (manipuleren) van het bekkengewricht. Terwijl bij de andere vorm je toch echt het ophangsysteem van de blinde darm of de omgeving van de nier moet behandelen. Een manipulatie zal in dat geval slechts een tijdelijk effect hebben.

 

Tijdlijn
Buiten dit anatomische verhaal is het ook van belang om een tijdlijn op te stellen van eerder doorgemaakte blessures. Een onschuldig lijkende enkelverzwikking, zelfs zo onschuldig dat je er niet direct (lokaal) klachten aan overhoudt, kan, wanneer deze niet gecorrigeerd wordt, in een later stadium lijden tot een probleem in een andere regio. Hierdoor kunnen spierblessures ontstaan (oa. kuiten, hamstrings), kun je rugklachten ontwikkelen, maar kan dit er ook voor zorgen dat je totale statiek verandert. Hierdoor heb je een grotere kans op blessures en zullen je prestaties niet optimaal kunnen zijn!

 

Effectieve behandeling
Wanneer je dan toch een blessure hebt, is het van belang dat deze effectief wordt behandeld. Niet het symptoom moet worden aangepakt, maar juist de oorzaak die ertoe heeft geleden dat je de blessure hebt opgelopen. Wanneer je de blessure onder controle hebt, dan is het zeer aan te raden om zo nu en dan het lichaam volledig te laten controleren. De termijn tussen de behandeling is voor iedereen verschillend. Deze hangt er ook van af wat jij als sporter prettig vindt. De één voelt zich goed bij vier keer per jaar een controle, terwijl de ander zich beter voelt bij een kortere of juist langere tussentijd.

Doe jezelf een plezier en laat je lijf met regelmaat door een osteopaat controleren. Dat houdt je lijf gezond en het sporten leuk!

Max Elze

 

Bio:
Max Elze (1983) is sinds 2013 osteopaat D.O. en is woonachtig en werkzaam in Heerlen. Sinds enige tijd schrijft hij blogs, waarmee hij het vak osteopathie probeert onder een breder publiek te brengen. Vanaf nu zal hij dan ook met regelmaat columns verzorgen voor de NVO. Zijn doel is hierbij om zijn eigen visie en denkwijze weer te geven over het vak osteopathie. Als Max niet met zijn vak bezig is, dan spendeert hij graag tijd met zijn gezin. Ook sport hij graag, waarbij hij, na jarenlang te hebben gevoetbald, zich sinds een jaar toegespitst heeft op het hardlopen.

 

 

Overige berichten

Last van tintelingen in de duim?
Als je poept, poep dan goed…
Hardlopers sneller op de been na osteopathie
Moeilijkheden rondom menstruatie
Vrouwenklacht: in je broek doen van het lachen
Stress op het werk, hoe pak ik dat aan…
Klachten bij jonge kinderen
December feestmaand
"Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?"
Vind uw osteopaat