LEDEN LOGIN

Prikkelbaredarmsyndroom

Publicatiedatum: 10-06-2015

Mensen die te maken hebben met PDS hebben behalve buikklachten ook vaak andere problemen. PDS is niet slechts een darmprobleem. De gehele mens moet worden benaderd.

 

Het Prikkelbaredarmsyndroom

Mensen die te maken hebben met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben naast buikklachten vaak nog te maken met andere problemen. Denk hierbij aan hoofdpijn of vermoeidheid.
Op het sociale vlak kan dit ook leiden tot ongemakken. Denk bijvoorbeeld eens aan een keer heerlijk uit eten! ‘Heerlijk’ kan vaak weggelaten worden bij deze mensen. Niet zozeer omdat ze het eten niet lekker vinden, maar meer vanwege de (mogelijke) reactie op het eten, of de bereiding ervan. Krampen, misselijkheid, diarree (of juist een verstopping) kunnen het gevolg zijn van zo’n “gezellige” avond.
Een prikkeling van de darmen kan een nóg veel grotere uitwerking hebben. Een groot probleem van het PDS is dat het voor de buitenwereld vaak niet zichtbaar is. Dit houdt in dat er sprake is van onbegrip (“ga toch gezellig mee wat eten”, “als ik zo weinig zou eten, dan zou ik ook niet dik worden”).

Zinvolle bijdrage
Osteopathie kan, zoals onder andere blijkt uit dit onderzoek, een zinvolle bijdrage leveren aan het welzijn van de patiënten met het PDS. Kan dit ervoor zorgen dat de klachten volledig verdwijnen? Misschien…bij enkele mensen. Je ziet bij een overgrote meerderheid in ieder geval een sterke afname van de lichamelijke ongemakken, tot grote opluchting van de personen in kwestie.

Het lichaam begrijpen
Hoe kijk ik als osteopaat nou naar dit soort klachten?
Allereerst dien je de anatomie van het menselijk lichaam enigszins te begrijpen.
Een darm is meer dan een buis waar voedsel doorheen gaat. Het bestaat uit een aantal lagen van slijmvliezen, spieren etc. Deze moeten van een goede kwaliteit zijn om het hele verteringsproces goed en vlotjes te laten verlopen. Daarbij is het natuurlijk van belang, dat de bezenuwing, alsook de bloedtoevoer en –afvoer, goed verlopen.
Om ieder orgaan, dus ook de darm, loopt een soort (bindweefsel)vlies, een fascia. Deze fascia heeft een aantal taken, waaronder het functioneren als ophangsysteem. Het zorgt er ook echter voor, dat de structuren bijvoorbeeld langs elkaar kunnen glijden.
Tussen de fasciale lagen liggen tevens de bezenuwing en de doorbloeding van de darmen. Wanneer de fascia gespannen is, ter hoogte van de ophanging van de darm (bruine pijl en kruisjes), dan worden de bloedvaten al het ware ‘afgeknepen’.
Hierdoor is er te weinig doorbloeding, wat zorgt voor een verslechtering van het slijmvlies en gespannen darmen door een samentrekken (verkramping) van de spierlagen in de darm.
Ook krijgt de darm te weinig of juist teveel zenuwprikkeling, doordat de zenuw door de verminderde doorbloeding als het ware ondervoed raakt. Hierdoor vertraagt bijvoorbeeld het samentrekken van de darm of versnelt deze juist. Dit kan tot gevolg hebben dat er obstipatie of juist diarree ontstaat.
Binnen de osteopathische behandeling is het zaak om de spanning van dit ophangsysteem zo optimaal mogelijk te krijgen, zodat de bloedvaten en de zenuwen gewoon hun werk kunnen doen.

Ook schedel speelt een rol
Ook andere onderdelen van het hele verteringsproces spelen hierbij een rol. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de lever en de nieren de afvalstoffen goed kunnen verwerken en dat de galblaas de gal kan meegeven aan de (vette) voeding.
De schedel speelt hierin ook een rol… Ter hoogte van de achterkant treedt aan de linker- en rechter kant een bepaalde hersenzenuw (nervus vagus) via een schedelnaad naar buiten. Deze zenuw loopt via de borstkas, waar hij de longen en het hart verzorgt, richting de buik.
Hier voorziet hij vrijwel alle organen die te maken hebben met de vertering van prikkels. Wanneer er dus ter hoogte van de schedel een obstructie is van de schedelnaad, dan kan deze zenuw teveel geprikkeld worden. Met als gevolg: een overprikkeling van het maagdarmkanaal.

Voeding
Last but not least….de voeding. Mensen met gevoelige darmen moeten natuurlijk goed letten op hun voeding. Ben jij zo iemand, dan moet je eerst zien te achterhalen welke voeding je niet kunt verdragen. Dat kost tijd. Het bijhouden van een soort voedseldagboek kan hierbij een goed hulpmiddel zijn. Zodra je weet waarop je lichaam niet goed reageert, is het zaak om deze producten zo veel mogelijk weg te laten.
Daarnaast is het van belang om voldoende water te drinken, ten gunste van de kwaliteit van je slijmvliezen.

Samengevat:
PDS is niet slechts een darmprobleem. De gehele mens moet worden benaderd. Dit wil zeggen, we gaan de probleemzones opzoeken, waardoor de darmen geprikkeld zijn geraakt en deze vervolgens aanpakken. De kans is groot dat zowel je darmen als je jijzelf daarna beter kunnen functioneren!

 

Max Elze

 

Bio:
Max Elze (1983) is sinds 2013 osteopaat D.O. en is woonachtig en werkzaam in Heerlen. Sinds enige tijd schrijft hij blogs, waarmee hij het vak osteopathie probeert onder een breder publiek te brengen. Vanaf nu zal hij dan ook met regelmaat columns verzorgen voor de NVO. Zijn doel is hierbij om zijn eigen visie en denkwijze weer te geven over het vak osteopathie. Als Max niet met zijn vak bezig is, dan spendeert hij graag tijd met zijn gezin. Ook sport hij graag, waarbij hij, na jarenlang te hebben gevoetbald, zich sinds een jaar toegespitst heeft op het hardlopen.

 

Overige berichten

Last van tintelingen in de duim?
Als je poept, poep dan goed…
Hardlopers sneller op de been na osteopathie
Moeilijkheden rondom menstruatie
Vrouwenklacht: in je broek doen van het lachen
Stress op het werk, hoe pak ik dat aan…
Klachten bij jonge kinderen
December feestmaand
"Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?"
Vind uw osteopaat