LEDEN LOGIN

Nek en buik van je baby zijn soms om van te huilen

Publicatiedatum: 16-02-2016

Als je eigen nek pijn doet, dan gaat je ook in de meest ontspannen houding liggen. Dat doet je baby ook.

 

Nek en buik van je baby zijn soms om van te huilen

Geboren worden is voor baby’s best een hele gebeurtenis. Stel je eens voor dat je als ongeboren mensje vanuit de warme veilige buik van je moeder ineens met harde kracht naar buiten wordt geperst. Waarbij het laatste stukje soms nog even “geholpen” wordt met een zuignap, tang of extra druk op de buik van je moeder…


Grote impact

Omdat geboren worden best wel een grote impact heeft op een babynek en het hoofd, kan het zijn dat er, door deze rare bewegingen en krachten iets pijn doet in de nek van het kindje. Je ziet dan dat het kindje in een voorkeurshouding gaat liggen. Als je eigen nek pijn doet, dan gaat je ook in de meest ontspannen houding liggen. Dit doet je baby ook. Als een bepaalde houding pijnlijk is, dan wordt die houding vermeden.


Voorkeurshouding

Als deze voorkeurshouding niet behandeld wordt, is de kans aanwezig dat de schedel afvlakt of vervormt doordat je kindje altijd op hetzelfde deel ligt van zijn of haar achterhoofd. Voor de ontwikkeling van de hersenen en de uiteindelijke volwassen schedel is het belangrijk dat de schedel goed gelijkmatig kan groeien. Hiervoor is het dus belangrijk dat het nekje goed beweegt.
Als osteopaat zal ik dit behandelen door middel van zachte, veilige technieken aan het hoofdje en nekje. Ik zal nooit harde technieken gebruiken en zeker nooit het nekje van een baby kraken.
Darmkrampjes
Ook voor de buik is een goede beweeglijkheid van de nek van belang. Uit de nek komen namelijk de zenuwen die naar de buik en het middenrif lopen. Wanneer de nek niet goed beweegt, kunnen die zenuwen minder goed invloed uitoefenen op de buik en middenrif. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld buikkrampjes ontstaan. Het middenrif moet immers goed kunnen aanspannen, om te helpen bij de vertering en bij het persen.
Gebalde vuistjes
Huilt je kindje veel of heb je het idee dat je kindje pijn heeft? Dit kun je onder andere zien als je kind veel overstrekt of met gebalde vuistjes ligt. De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in de buik of nek. Een baby kan natuurlijk niet aangeven waar het pijn doet, maar door een uitgebreid onderzoek die ik met mijn handen uitvoer kan ik heel goed en snel uitvinden waar het probleem bij een baby zit.

Monique Hennipman D.O.-MRO®
 

Bio:
Monique hoort tot de vaste groep bloggers. Ze heeft de fulltime opleiding osteopathie succesvol afgerond aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te Gent welke ze direct na haar fysiotherapie-opleiding is gestart. Na het afronden van de opleiding osteopathie is Monique een half jaar in zuidoost Azie geweest waar zij 3 maanden werkzaam is geweest als vrijwilligster in een weeshuis voor gehandicapte kinderen.
Monique werkt in haar praktijk te Hilversum. Daarnaast is Monique twee dagen werkzaam bij La- Esencia in Tiel.

 

Overige berichten

Last van tintelingen in de duim?
Als je poept, poep dan goed…
Hardlopers sneller op de been na osteopathie
Moeilijkheden rondom menstruatie
Vrouwenklacht: in je broek doen van het lachen
Stress op het werk, hoe pak ik dat aan…
Klachten bij jonge kinderen
December feestmaand
"Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?"
Vind uw osteopaat