LEDEN LOGIN

Klachten bij jonge kinderen

Publicatiedatum: 13-02-2017

 

De gezondheid van jonge kinderen kenmerkt zich door een grote mate van veranderbaarheid, zowel fysiek als mentaal.
Het weefsel van jonge kinderen is zacht en vervormbaar, de gewrichten zijn flexibel en in het gedrag laten jonge kinderen zien dat ze zich snel aan verschillende situaties kunnen aanpassen.
Gelukkig kan bij een bevalling de schedel van een baby vervormen. Gelukkig is er bij een val van een kind niet direct letsel en gelukkig kan hij zich onder minder prettige omstandigheden staande houden.

 

Klachten
In de praktijk kom ik helaas ook jonge kinderen met klachten tegen.
Dan is de grote mate van veranderbaarheid niet genoeg om een blessure, pijnklachten of andere symptomen te voorkomen.
Soms is een val zó ongelukkig dat een bot breekt. Een verstapping zó, dat er ligamenten (in)scheuren of is er een andere factor aanwezig zodat kinderen ziek worden.

 

Beschermingsreactie
Ik kijk er als volgt tegenaan: als een omgevingsfactor (mechanisch, chemisch, mentaal) groter is dan kinderen kunnen verwerken en integreren, dan reageert het bindweefsel met een beschermingsreactie. Bijvoorbeeld een verharding of verstijving.
Dit resulteert in een verminderde beweeglijkheid met een patroon tot gevolg.
Gelukkig heb ik tijdens de opleiding osteopathie en de daaropvolgende bij- en nascholingen verschillende manieren geleerd om de veranderbaarheid van bindweefsel te beïnvloeden en de beweeglijkheid te verbeteren.

 

In de praktijk
In de praktijk gaat dat als volgt: eerst vraag ik ouders en de kinderen naar de omgevingsfactor, hoe en wat is er gebeurd? Is deze omgevingsfactor te veranderen? Daarna onderzoek ik met mijn handen de veranderbaarheid van het bindweefsel. Is er vermindering van beweeglijkheid aanwezig, die een patroon met een kracht en een richting heeft?
Is deze osteopathisch te beïnvloeden?
En dan volgt het belangrijkste: hoe kan de gezondheid en dus de veranderbaarheid weer terugkomen?

 

Problemen met rechterarm
Een voorbeeld: een aantal weken geleden kwam een moeder met haar zoon van 6 jaar in de praktijk, omdat hij zijn rechterarm niet meer goed kon bewegen. Bovendien was hij stiller geworden.
Dit was haar opgevallen bij het aantrekken van zijn jas.
Wat bleek nu: een week eerder was hij op het schoolplein van het klimrek gevallen. Daar was op school en thuis verder geen aandacht aan besteed, tot nu.
Bij navraag bleek dat hij inderdaad op zijn rechterschouder was gevallen, zijn jas was daar kapot gegaan.
Bij het osteopathisch onderzoek openbaarde zich een harde spier rondom de rechterschouder en een verminderde beweeglijkheid tussen het rechtersleutelbeen en het rechterschouderblad.
We hebben elkaar drie keer gezien. Tijdens deze behandelingen heb ik ruimte gemaakt ter hoogte van de rechterschouder. Inmiddels is de functie van de rechterarm weer terug, kan hij zijn jas weer gewoon aankrijgen en speelt hij weer blij op het schoolplein.

 

Wat fijn dat de moeder van de jongen een afspraak maakte toen haar iets vreemds opviel.

 

Erik Elferink D.O.-MRO

 

Bio:
Erik Elferink (1972) is sinds 2004 osteopaat D.O. en woont en werkt in Deventer. De afgelopen jaren heeft Erik tijdens de verschillende bij- en nascholingen vooral geobserveerd, geluisterd en geleerd. Vanaf december 2016 wil hij via blogs voor de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) zijn verkregen inzicht van osteopathie en gezondheid  met u delen. Dit doet hij door het vak osteopathie met haar enorme mogelijkheden, haar rijke geschiedenis en de natuurlijke benadering van gezondheid en ziekte op een eigen“wijze” manier onder woorden te brengen. Veel leesplezier! Meer informatie vindt u op zijn website

 

Overige berichten

Last van tintelingen in de duim?
Als je poept, poep dan goed…
Hardlopers sneller op de been na osteopathie
Moeilijkheden rondom menstruatie
Vrouwenklacht: in je broek doen van het lachen
Stress op het werk, hoe pak ik dat aan…
December feestmaand
"Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?"
Onvoldoende begrepen klachten
Vind uw osteopaat