LEDEN LOGIN

Hoofdpijn kan je dag enorm verpesten

Publicatiedatum: 11-07-2016

"Werken ging niet meer. Het sociale leven werd steeds minder en zelfs de zorg voor de kinderen was moeilijk". Ons ruggenmerg is de verbindende factor in dit verhaal.

 

Elke dag weer knallende koppijn?
Hoofdpijn kan enorm je dag verpesten. Je concentratievermogen vermindert, je bent wat prikkelbaarder en je sociale leven kan er enorm door worden verpest.
Door collega blogger Max Elze is al eens gesproken over spierspanningshoofdpijn. Daarom wil ik nu wat meer uitleg geven over migraine. Migraine is namelijk weer een geheel andere vorm van hoofdpijn. Deze hoofdpijn gaat vaak gepaard met andere klachten, zoals concentratieverlies, niet tegen licht kunnen, kloppende hoofdpijn en misselijkheid.


Overprikkeling
Migraine wordt vaak veroorzaakt door een overprikkeling ter hoogte van de hersenstam, het gedeelte van de hersenen in het achterhoofd. Hier komen diverse hersenzenuwen uit, die de zintuigen aansturen. De nervus vagus is een van onze hersenzenuwen, die uit de hersenstam komt. Deze stuurt onze organen aan en regelt wanneer ze wel of juist niet moeten verteren. Deze zenuw kan overprikkelt raken als organen niet goed bewegen of juist overbelast zijn.
Denk maar eens aan een ophoping van afvalstoffen door het niet goed afbreken van hormonen bij vrouwen. Deze afvalstoffen hopen op in de lever, die zo overprikkeld raakt.
Als dit gebeurt, wordt dit doorgegeven aan de nervus vagus, die deze overprikkeling op haar beurt weer doorgeeft aan de nek en de hersenstam.
Vrouwen met hormonale hoofdpijn
Dit is de reden waarom er zo veel vrouwen kampen met zogenaamde hormonale hoofdpijn.
Heb jij ook altijd gehoord dat hier niets aan te doen?
Natuurlijk wel!
Door te zorgen dat de lever goed beweegt ten opzichte van het middenrif én door optimalisatie van de doorbloeding naar de lever, help je dit orgaan met het afbreken van afvalstoffen.
Zo heb je dus minder overprikkeling van die hersenzenuw en -stam.


Migrainevrij
Andere regionen die belangrijk zijn om te checken, zijn de bovenrug, schouder en bekken.
Laatst had ik nog een patiënt, die bijna dagelijks last had van migraineaanvallen.
Werken ging niet meer. Het sociale leven werd steeds minder en zelfs de zorg voor de kinderen was moeilijk.
Na onderzoek bleek dat haar bekken helemaal vast zat. Dit zorgde voor spanning in de rug, die helemaal naar haar nek trok.
Ik ben dan ook gestart met de behandeling van het bekken. Na twee behandelingen was dit weer soepel en werd haar migraine al minder. Na elke volgende behandeling werd haar lichaam fitter en bleef de migraine langer weg!


Verklaring
Ons ruggenmerg is de verbindende factor in dit verhaal. Die loopt van schedel tot in de lage rug, maar zit verbonden met peesjes tot aan het stuitje. Zit het bekken vast, dan kan het ruggenmerg niet goed bewegen in de wervelkolom en trekt dit door tot aan de schedel.
Gevolg: hoofdpijn of migraine.
Het is dus niet alleen belangrijk om de nek los te maken maar ook alle de rest van het lichaam onder de loep te nemen. De kracht van osteopathie is dat het verder zoekt dan de pijnlijke plek en zo heel effectief de klacht aanpakt!

Monique Hennipman

 

Bio:
Monique hoort tot de vaste groep bloggers. Ze heeft de fulltime opleiding osteopathie succesvol afgerond aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te Gent welke ze direct na haar fysiotherapie-opleiding is gestart. Na het afronden van de opleiding osteopathie is Monique een half jaar in zuidoost Azie geweest waar zij 3 maanden werkzaam is geweest als vrijwilligster in een weeshuis voor gehandicapte kinderen.
Monique werkt in haar praktijk te Hilversum. Daarnaast is Monique twee dagen werkzaam bij La- Esencia in Tiel.

Overige berichten

Last van tintelingen in de duim?
Als je poept, poep dan goed…
Hardlopers sneller op de been na osteopathie
Moeilijkheden rondom menstruatie
Vrouwenklacht: in je broek doen van het lachen
Stress op het werk, hoe pak ik dat aan…
Klachten bij jonge kinderen
December feestmaand
"Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?"
Vind uw osteopaat