LEDEN LOGIN

Gun ook je lichaam vakantie

Publicatiedatum: 19-07-2016

Je kent ze vast wel, mensen die ieder weekend, nadat ze een lange werkweek erop hebben zitten, in het weekend ziek zijn of hoofdpijn hebben. Mensen die dan tijdens het tuinieren ineens last krijgen van hun rug. Zo ook wanneer de vakantie begint…

 

Vakantie
Het zal je maar gebeuren…je hebt je weken, misschien wel maanden verheugd op je welverdiende vakantie. Hard gewerkt het afgelopen jaar en de laatste weken voor de vakantie nog net even een schepje erbovenop gedaan, zodat al dat achterstallige werk op tijd af is en je je collega’s niet extra hoeft te belasten. Maar goed, de komende drie weken heb je vrij, de koffers zijn nagenoeg ingepakt en dan gebeurt het… Je tilt je koffer op en ‘au’…het schiet in je rug. Nèt wanneer je op het punt staat om uren in de auto, de bus of het vliegtuig te gaan zitten. Een vervelender begin van de vakantie is nauwelijks voor te stellen!

 

Stress
Gedurende het jaar zijn we bezig met ons werk, met daarnaast nog misschien een sport en een druk  sociaal leven. Door al deze (sociale) druk komt het voor, dat mensen continue tegen hun grens aan zitten. In de periode vlak voor de vakantie (waarbij men vaak achterstallige zaken wil afronden) gaan ze misschien zelfs over hun grens heen. Hierdoor functioneert het lijf onder invloed van hormonen, op een te hoog stressniveau.


Adrenaline en cortisol
Bekende stresshormonen als adrenaline en cortisol zorgen ervoor dat je de stresssituatie beter aankan. Hierdoor wordt er echter een aantal processen aangespoord om harder te werken, zoals de hartslag. Die gaat omhoog zodat bloed en zuurstof sneller rondgepompt worden. De suikeropname door de spieren verandert, de algehele activiteit neemt toe en zelfs het humeur en stemming veranderen. Wanneer het cortisolniveau echter langere tijd te hoog is, dan kan dit leiden tot problemen, onder andere een slechte nachtrust, een veranderende bloeddruk, afbraak van spieren  en onderdrukking van het immuunsysteem, met alle gevolgen van dien.

 

Emmer
Je zou dus kunnen stellen dat tijdens het jaar, onder invloed van vele dagelijkse activiteiten de spreekwoordelijke emmer vol loopt. Vandaar dat het dan ook zo belangrijk is, om te zorgen dat je gedurende het jaar regelmatig ‘ontstresst’. Denk hierbij aan eenvoudige dingen die iedereen kan doen: sporten, lachen, plezier maken, muziek, ontspanningsoefeningen en sociale activiteiten. Dit zorgt ervoor dat je ontspant en hiermee verlaag je automatisch het cortisolniveau.

 

Lichaam in balans
Daarnaast is het aan te raden om, bij voorkeur met enige regelmaat, je lijf te laten controleren om mogelijk problemen in een vroegtijdig stadium aan te pakken. Hiermee voorkom je dat de emmer daadwerkelijk overloopt. Zelfs wanneer je niet echt klachten hebt, dan is het zinvol om voor de vakantie je lijf te laten controleren. Vergelijk het met een auto, die je ook iedere 20.000 kilometer een beurt geeft, zonder dat er misschien iets aan scheelt. Voorkomen is immers beter (en makkelijker) dan genezen! Als osteopaat kijk ik naar de totale mens en beperk ik me niet tot bijvoorbeeld alleen het skelet en de spieren. Dit maakt dat het lichaam op een zo grondig mogelijke manier onderzocht en (waar nodig) behandeld wordt.

 

Tijdstip
Wacht niet met het maken van een afspraak tot net voor de vakantie. Wanneer een lichaam osteopathisch behandeld is, dan heeft het lijf soms enige tijd nodig om te reageren hierop. Soms merk je pas verbetering van de klachten na één of twee weken. Het kan ook voor komen, dat er bijvoorbeeld een tweede of derde behandeling nodig is, om het lichaam in een optimale toestand te krijgen. Aangezien er tussen de behandelingen meestal nog een periode zit van twee tot zes weken, is het het beste om langs te komen, zo’n twee maanden voordat de vakantie begint. Hiermee zorg je ervoor dat je lijf ruim voldoende tijd heeft om op orde te geraken…enerzijds voor de stressvolle (werk)periode en anderzijds voor die welverdiende vakantie!

Max Elze

 

Bio:
Max Elze (1983) is sinds 2013 osteopaat D.O. en is woonachtig en werkzaam in Heerlen. Sinds enige tijd schrijft hij blogs, waarmee hij het vak osteopathie probeert onder een breder publiek te brengen. Vanaf nu zal hij dan ook met regelmaat columns verzorgen voor de NVO. Zijn doel is hierbij om zijn eigen visie en denkwijze weer te geven over het vak osteopathie. Als Max niet met zijn vak bezig is, dan spendeert hij graag tijd met zijn gezin. Ook sport hij graag, waarbij hij, na jarenlang te hebben gevoetbald, zich sinds een jaar toegespitst heeft op het hardlopen.

Overige berichten

Last van tintelingen in de duim?
Als je poept, poep dan goed…
Hardlopers sneller op de been na osteopathie
Moeilijkheden rondom menstruatie
Vrouwenklacht: in je broek doen van het lachen
Stress op het werk, hoe pak ik dat aan…
Klachten bij jonge kinderen
December feestmaand
"Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?"
Vind uw osteopaat